Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enorm blomsterprotest i Tallinn

Annons

Segerdagen blev en rysk blomstermanifestation i Tallinn.

Både bronssoldatens nya och gamla position täcktes av blommor i en fredlig protest mot Estlands regering.

Stängslet som omger den lilla park vid Tönismägi där krigsmonumentet stod till och med kravallerna den 26_28 april hade på onsdagen delvis förvandlats till en blomstervägg.

Fortfarande på kvällen hade dock de befarade oroligheterna uteblivit.

En och annan bilburen ungdom markerade sin åsikt genom att passera förbi med nedvevade fönsterrutor och sovjetisk marschmusik på högsta volym. Andra stod i grupp och diskuterade eller sjöng, medan de stora polis- och journalistuppbåden tittade på.

Ännu fler blommor placerades på bronssoldatens nya position, på försvarsdepartementets krigskyrkogård, dit gamla och unga strömmade i tusental.

De otaliga buketterna, mestadels i rött, vitt och gult, tjänade dubbla syften.

Dels det gamla vanliga för den 9 maj: för att hedra andra världskrigets offer.

Dels också det nya: för att markera missnöjet med flytten av det omstridda krigsmonumentet, och med hur Estlands regering behandlar sin stora ryska minoritet.

Omkring en fjärdedel av invånarna i Estland är etniska ryssar. Många av dem är statslösa: de har inte uppfyllt kraven för att bli estländska medborgare, men vill eller kan inte bli medborgare i Ryssland.

Hon har ryska föräldrar, men är själv gift med en est och talar estniska flytande. Ändå vittnar hon om hur det redan dåliga förhållandet mellan ester och ryssar blivit ännu sämre efter striden om bronssoldaten.

Från staden Türi i centrala Estland rapporterades att någon eller några målat ett hakkors på ett sovjetiskt soldatmonument. I Moskva hade säkerheten skärpts kring ett av kvällstågen till Tallinn, efter anonyma tips om ett terrordåd.

Från Moskva eldade samtidigt Rysslands president Vladimir Putin på debatten i ett tal i samband med det ryska segerdagsfirandet _ i klassisk sovjetisk stil med militärparad på Röda torget.

Aleksandr Dorofejev och Julija Adamson tycker ändå att Rysslands engagemang är ointressant.

TT

Mer läsning

Annons