Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enligt uppgift: Kulturprofilen ska ha antastat Kronprinsessan

Enligt Svenska Dagbladet ska den så kallade Kulturprofilen ha ofredat Kronprinsessan. Tre källor har berättat för tidningen att Kulturprofilen ska ha tagit på Kronprinsessans rumpa under en sammankomst i Akademiens villa på Djurgården i Stockholm.

Annons

Skandalerna runt Kulturprofilen växer. Svenska Dagbladet publicerade under lördagseftermiddagen ett reportage om honom i vilket man avslöjar att han ska ha antastat Kronprinsessan Victoria vid en sammankomst i villa Bergsgården, som Akademien äger.

– Uppgifterna om och kring X (Kulturprofilen, reds. anm.) som media rapporterat om sedan i höstas är skrämmande. Kungafamiljen står bakom metoo-initiativet. Just den här uppgiften har jag inte möjlighet att kommentera, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren, till Svenska Dagbladet.

Av reportaget framkommer också att Horace Engdahl, då han var svenska Akademiens ständiga sekreterare, ska ha fått i uppdrag av Hovet att "vidta åtgärder inför högtidssammankomsten Akademien skulle ha i december 2006.

Två oberoende källor uppger att Horace Engdahls uppgift ska ha varit att se till att kronprinsessan Victoria inte skulle hamna ensam med Kulturprofilen på mottagningen efteråt.

Enligt Svenska Dagbladet så har hovets informationsavdelning undersökt uppgiften, men eftersom många som jobbade när händelsen ägde rum har lämnat sina jobb kan hovet varken bekräfta eller dementera den.

Läs också: Avhoppade akademiledamoten Lotta Lotass från Mockfjärd ger sitt stöd till Katarina Frostensson

Läs också: Förundersökning inledd gällande Svenska Akademien

Läs också: Kungen om Svenska Akademiens kris: "Det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått"

Mer läsning

Annons