Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet om budgeten

Annons

Moderaternas representant, Gunnel Söderberg, föreslog att kommunalskatten ska sänkas med 15 öre och att de minskade skatteintäkterna, motsvarande 4,4 miljoner kronor, ska lyftas från verksamheterna.

- Egentligen skulle vi sänka 30 öre, som alla partier lovat, men som den nya majoriteten tagit bort, säger Gunnel Söderberg.

Totalt ger majoritetens förslag 827 miljoner kronor att fördela till de kommunala nämnderna. Socialnämnden får mest, 305 miljoner, näst mest får barn-och utbildningsnämnden, 278 miljoner.

- Jämfört med 2005 har vi höjt 2006 års budget med 23 miljoner kronor. Det mesta har fördelats på skolan och det sociala, konstaterar kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c).

Han är nöjd med budgetförslaget.

- Det ger oss en bra möjlighet att styra kommunen. 827 miljoner är en hel del pengar att bedriva verksamhet för, och då är det viktigt att alla använder resurserna så effektivt som möjligt.

För skolans del innebär 278 miljoner kronor en begränsning av planerade åtgärder.

Skolchefen Tord Karlsson förklarar i en skrivelse till kommunstyrelsen att ytterligare läraravvecklingar, utöver planerade, måste göras om skolan inte får två miljoner kronor ytterligare.

Han berättar i samma skrivelse att det krävs en budget på 280 miljoner för att kunna ge stöd till barn med särskilda behov, bland annat genom minskade klasstorlekar och kompetenshöjning av personalen.

Efter kommunstyrelsens sammanträde ville Tord Karlsson inte ge några synpunkter på budgetförslaget.

- Jag är tjänsteman och måste rätta mig efter politikernas beslut. Jag kan inte uttrycka mig i detalj om konskevenserna. I augusti ska vi jobba med vår budget, säger Tord Karlsson.

Det är kommunfullmäktige som fastställer budgeten senare i höst.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons