Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enig KU-kritik i bara en fråga

Annons

Maktskiftet och flera nya ledamöter präglar årets granskningar i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

De borgerliga kritiserar gamla ministrar, socialdemokraterna de nya, erfar TT.

På fredagsmorgonen samlas ledamöterna för en sista överläggning. I nästa vecka ska årets granskning av den gamla och nya regeringen presenteras.

Bara på en enda punkt finns en möjlighet att KU kan rikta enig kritik _ mot de tidigare kulturministrarna Leif Pagrotsky och Cecilia Stegö Chiló för deras hantering av presstödet. Den nuvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth klarar sig undan.

I det slutförslag som lades fram på torsdagen och som ska diskuteras vidare på fredagsmorgonen får Pagrotsky mild kritik för att han inte höll tillräcklig koll på läget och Stegö Chiló för att hon agerade självsvåldigt i sina kontakter med EU-kommissionen.

Men när mötet bröts på torsdagen fanns fortfarande invändningar mot sättet att formulera kritiken.

De mest uppmärksammade frågorna i årets granskning handlar om:

I samtliga dessa ärenden råder en djup oenighet i KU.

Oppositionen anser att de borgerliga ledamöterna styrs av sin beundran för Bildt och därför inte vill eller vågar säga något negativt. De tre partierna, s-v-mp, skriver i en gemensam reservation att "det finns fog för kritik".

De anser att Bildt var jävig när regeringen fattade ett beslut med koppling till bygget av den tysk-ryska gasledningen genom Östersjön. Och de anser att han skulle ha avstått från att lösa in sina optioner i Vostok Nafta och dessutom göra sig av med dem han har i Legg Mason.

De är också eniga om att statsminister Fredrik Reinfeldt "inte har levt upp till krav som rimligen bör kunna ställas när det gäller föreberedelser för uppgiften att utse statsråd". Bland annat för att han låtit de andra partiledarna i regeringen utse och granska "sina" statsråd. Men majoriteten i KU anser att det är ett naturligt inslag i en koalitionsregering.

De tre vill också pricka Reinfeldts bristfälliga beredningar av ärenden.

Det såg ett tag ut som om KU skulle kunna enas om kritik mot Laila Freivalds. Ett kompromissförslag hade tagits fram till torsdagsmötet. Men de borgerliga accepterade inte de mildare skrivningar som alla hade kunnat gått med på. Resultatet är att de borgerliga tillsammans med mp riktar hård kritik mot Freivalds, medan s och v har en egen reservation.

TT

Mer läsning

Annons