Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelskt kortfilmspris till Stjärnsundskille

Annons

Erik Pettersson från Stjärnsund har fått pris för sin kortfilm i England.

I mars kommer den att visas på kortfilmsfestival i Stjärnsund.

Nu vill han göra film i Hedemora om hur människor bär på sitt sociala arv.

Efter mediagymnasiet på Domarhagsskolan i Avesta hamnade Erik Pettersson på ett engelskt college mitt i Lake District. Det var här romantikerna Wordsworth och Coleridge skrev sina dikter i början av 1800-talet.

Men Erik Petterssons uttrycksmedel är filmen. I juni förra året tog han examen från filmskolan i England.

Examensprojektet var en tio minuters kortfilm som han gjorde tillsammans med de svenska klasskompisarna Martin Karlsson och Emil Engerdahl. Filmen, som handlade om en folkskygg man som blir inbjuden till en gårdsfest, vann första pris på en filmfestival i staden Keswick. Den har även belönats med Royal television society award.

-Enligt motiveringen var vår film visuellt välgjord. Tydligen gillade juryn scenografin, berättar Erik Pettersson.

Istället för att filma direkt i en lägenhet byggde de tre killarna upp hela scenen från grunden. Det gav dem friheten att bygga ett rum med bara tre väggar vilket ökade antalet möjliga bildvinklar.

För Erik var färgen väldigt viktig. De jobbade mycket i mättade röda och gröna nyanser. Amelie från Montmartre av Jean-Pierre Jeunet var en viktig inspiration vid val av färger. Annars är Milos Forman Erik Petterssons stora favorit.

-Milos Forman vet hur man förmedlar en historia och han är en god människokännare.

Själv känner Erik att han har fastnat lite i det visuella och skulle behöva jobba mer med personregi.

-Jag skulle viljla se mer teater. Jag tror jag kan lära mig mycket av den. På en teaterscen har du bara en bildvinkel och det går inte att klippa, säger Erik Pettersson.

Nu vill Erik göra film i Hedemora. Den ska handla om hur människor styrs av sin uppväxt och att bryta med sitt sociala arv. Det är en film han har velat göra länge. Men det är inte lätt att hitta vare sig finansiärer eller medarbetare i lilla Hedemora.

- Just nu söker jag efter någon som vill hjälpa mig att skriva manus. Vi får väl se vad som händer, säger Erik Pettersson.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons