Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ylande terrorist?

Annons

l Ett hardrev buktar fram i tidig morgon.

I staden ligger fortfarande Johansson och sover. På pass står harjägaren.

Sällan är naturen så fylld av intryck för alla sinnen som tidig morgon. Plötsligt bryts drevets klingande skall av hundens ångestskri. Harjägaren som är hundens husse får ont i magen och benen bär inte som de brukar.

Han förstår att det som sker är för långt bort. Han kommer aldrig att hinna fram och hjälpa, människans bäste vän, hunden.

l Redan på tidig förmiddag kommer djuren hem till fäboden, skräckslagna och söker skydd i sina fähus.

En av de utrotningshotade fjällkorna saknas. Fäbodbrukaren ger sig iväg ut för att leta. Han hittar sin ko stående stel med skräckfylld blick. Sönderslitna bakben, söndersliten mule och det mesta av juvret borta. Vargarna har just börjat sin måltid på den ännu stående kon.

Detta är demokratins pris, som några får betala för att andra vill höra en varg yla. Detta är terror-ism mot de människor som i generationer brukat skogen för både nytta och nöje.

Är regeringen blind för det höga pris rovdjurspolitiken har när den sår split av en helt annan karaktär än politiska oenigheter i folket.

Befria skandinaviska halvön från vargen, som våra förfäder en gång gjorde. Lura inte vargen till ett kalas där den som bjuder inte betalar. Sådana tillställningar är aldrig lyckade. Vargen har inte en aning om vad som sker.

SVEN-OLOV ÅSBERG

Mer läsning

Annons