Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vinter och vår fylld av nya tv-serier

Annons

Det svenska tv-året har rivstartat. Efter bara en halv månad har redan fyra program lockat fler än två miljoner tittare. Och räkna med att det kommer flera ganska snart. Kanske är de fler redan när siffrorna för hur mycket vi tittat i går och i dag. Förvånande? Inte alls.

Den stora publiken är naturligtvis ett resultat av tv-kanalernas rivstart med flera av de mest populära programmen i tablåerna.

Så ska det låta, På spåret och inte minst Antikrundan tillhör sedan många år de licensfinansierade kanalernas säkraste publikmagneter. Let´s dance har redan blivit en hit i TV 4.

Men också gemensamt för alla svenska kanaler just nu och även längre fram under senvintern och våren: Satsningen på tv-serier, satsningen på drama.

Att det sedan bara är SVT som satsar svenskt är kanske lite trist på sitt sätt men det är egentligen fullständigt logiskt. Det är en del av villkoren för att SVT ska få använda dina och mina licenspengar.

Redan i morgon kväll visas exempelvis första avsnittet av Playa del Sol, en nyskriven komedi med Mikael Tornving och Henrik Hjelt. Mikael Tornving är, för den som inte vet, han som bland annat gjorde flera försök att vara rolig under Idrottsgalan och kanske lyckades i något.

Dess värre var det i så fall i någon del jag missade. Men både Tornving och Hjelt ska normalt tillhöra den svenska rolighetseliten och temat sol- och badsemester på chartermål är ett tacksamt tema att skratta åt. Det har det varit ända sedan Lasse Åberg gav oss den första Sällskapsresan.

Den 29 januari är det dags för ett kärt återseende av Blomgren, Macfie, Sara, Johanna och de övriga publikfavoriterna på Saltön i fyra nya avsnitt. När de första fem avsnitten visades 2005 följde i genomsnitt 2,5 miljoner tittare serien.

Av svenska tv-serier är det bara Skärgårdsdoktorn som lockat fler. Åtminstone sedan de nuvarande MMS-mätningarna infördes och vi fick fler kanaler än två att titta på.

Redan dagen efter får vi lära känna en kvinna vid namn Eva Höök. Hon är chef på Länskriminalen i Luleå och i tolv avsnitt får vi följa henne. En svensk variant på Anna Pihl?

Oavsett om den är bättre, sämre eller lika bra så kommer i alla fall Anna Pihl tillbaka i TV4 under våren.

Fyrans svenska bidrag heter Hjälp och är ny komediserie med Johan Rheborg och Sissela Kyle. Start på fredag. Många av de bortåt 30 serier kanalerna aviserat under våren är naturligtvis, precis som de flesta serierna i långt fler länder än Sverige, amerikanska eller brittiska.

I trean gjorde James Woods entré som Shark, försvarsadvokaten som blir åklagare, här om kvällen. Om serien är bra eller inte, om den blir lika klichéartade som vissa amerikanska serier ibland kan bli låter jag var osagt.

Men jag kan inte hjälpa att jag gillar James Woods som av någon anledning oftare tycks vara med än saknas i amerikanska filmers och tv-seriers rollistor.

Bara inom några få dagar gav oss TV3 James Woods i åtminstone tre väsensskilt olika karaktärer, det gjorde han utmärkt. Så Shark får finnas med i mitt tittarplanerande, åtminstone de närmaste veckorna.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons