Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En växande Knivvecka har startat

Annons

Vädret var ombytligt på premiärdagen. Men regnskurarna störde inte de 80 utställarna som samlats på Hammarbacken märkbart. De hade sina stånd under gröna tak av presenningar.

- Att det blir allt fler utställare är inga problem, här finns det plats för alla, sade Anders Höök, huvudansvarig för Knivveckan.

I år är det 19:e gången veckan äger rum. För varje år har antalet utställare och besökare växt. Det är utställare från hela Europa som deltar, framför allt brukar det vara många norrmän. En av dem är John Gjerde från Bergen som är här för andra året.

- I fjol var jag här med hela familjen och deltog i tävlingen. Jag kom trea i grenen smyckeskniv. I år ska jag tävla i både bruks- och smyckeskniv, sade han.

Anders Höök som har varit med sedan Knivveckan startade berättade att det i år kommer en utställare från USA. Men på måndagen stod hans bord bland utställarna inne i tävlingstältet fortfarande tomt.

De flesta knivförsäljarna stannar hela veckan och på söndagen avgörs tävlingen där elva olika grenar finns representerade.

- Vi får allt färre tävlingsbidrag medan utställarna blir fler och fler, konstaterade Anders Höök.

En van utställare är Tommy Marklund från Skellefteå. Det är 12:e året han ställer ut sina knivar gjorda av renhorn under Knivveckan.

- Det började med att jag åkte förbi av en slump och sedan dess har jag varit fast, berättade han och fortsatte:

- Jag måste säga att Ludvika helt saknar motstycke i Sverige. Många liknande evenemang tar betalt av både utställare och publik - vad jag tycker om det behöver jag nog inte ens säga.

Några bord bort stod Michael Holmström från Ludvika. Det är andra året han deltar med sina knivar.

- Jag haft som fritidsintresse att göra knivblad en längre tid. Förr var det bara till mig själv men nu har det börjat bli så många att det är idé att ställa ut.

På bordet framför honom ligger vid sidan av alla knivblad också knivfodral i läder och vackra knivar med skaft i olika färger som behandlats med plast.

- Jag vill göra allting själv, också knivbladen. De smider jag om jag inte laserskär och slipar köpta plåtblad.

En och annan uppköpare brukar besöka Knivveckan för att göra affärer. Men till störst del är besökarna som strosar omkring mellan stånden människor som tycker att det är ett festligt arrangemang och kanske vill köpa sig en av de vackra knivarna.

- Jag var här förra året och imponerades av knivarna.

-Det är verkligen konstverk, sade Birgitta Hansen från Halstahammar som i år hade tagit med sin väninna för en tur mellan utställarnas bord.

FRIDA ANTER

Mer läsning

Annons