Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utrotningshotad värld

Annons

Vem har inte drömt om att vara kändis? En stjärna med sitt namn i neon och ett hus i Hollywood. En stjärna som vältrar sig i pengar, fans, snygga partners och möjligheten att kunna göra vad man vill, när man vill.

Krönikan

Vem skulle ärligt kunna säga att de inte skulle vilja prova på att vara David Beckham, Paris Hilton, Tom Cruise eller Kate Moss? (okej, hon är körd, men ni förstår vad jag menar). Åtminstone för en dag. Många människor ägnar hela sitt liv åt att få drömmarna uppfyllda. Är det värt det?

Om man slår på tv:n på eftermiddagen och knäpper över till MTV går det nästan alltid något program om skådespelare och musikartister som visar upp sina slott, hangarer med bilar och andra fordon, diamantklädda biljardbord och en pool stor som ett litet land i Afrika.

Byter man kanal till E! eller VH1 så är det åtskilliga program om hur mycket alla kändisar festar och åker på resor för miljontals kronor. För att inte tala om hur mycket de tjänar! Självklart är det inte svårt att bli avundsjuk när man sitter hemma i Falun mitt i slask-vintern och tittar på sin lilla frukost-tv medan man gör en fysikläxa.

Det är inte heller konstigt att kön till Idol-auditionen sträckte sig ända från Folkets hus till Åhlens med hoppfulla ungdomar som ville prova lyckan. För kanske var det just någon av dem som bara några veckor senare skulle stå på scen framför miljontals tittare och slåss om att vinna ett skivkontrakt med Daniel Breitholtz?

Men för att en skådespelare eller artist ska kunna fortsätta att leva sina vältrande liv och köpa guldpläterade sportbilar behöver de pengar. Det är ganska ironiskt att de ungdomar som drömmer om att bli som sina rika och berömda idoler också är de som faktiskt håller på att förstöra den möjligheten, genom att ladda ner låtar och filmer från internet, i stället för att köpa dem.

Att ladda ner musik och film, är ett långsiktigt sätt att förstöra våra drömmar och helt enkelt vår framtid, kanske?

Eller så är det inte de som laddar ner som är det stora problemet, utan bolagen som förstör genom att kräva på tok för höga priser för musik och filmer. De skrämmer helt enkelt iväg kunderna och tvingar dem att hitta sina egna vägar till musiken och filmerna på internet.

Detta tog regeringen i ett järngrepp då de införde den nya lagen som masskriminaliserar svenska folket genom att göra miljoner människor till kriminella pirater som stjäl musik online.

Men det finns en anledning till att folk laddar hem musiken i stället för att köpa den. Den huvudsakliga anledning för oss ungdomar är självklart att studiebidraget inte räcker till cd-skivor och filmer. Priset per skiva är inte anpassat för ungdomar som måste klara sig själva, den saken är klar.

Men finns det någon väg mellan rika bolag och artister och fattiga ungdomar? Kanske är det funktioner som cdon downloads och iTunes som gör det möjligt att köpa låtarna styckevis via internet för en lagom summa.

Men än är det en lång väg innan balansen är nådd. Ingenting rejält kommer att hända förrän bolagen inser att de inte klarar sig utan kunder och väljer att samarbeta. I vårt samhälle gäller lagen om tillgång och efterfrågan, vilket också är bästa skyddet mot pirater.

NICKLAS DANKO

Mer läsning

Annons