Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En unik möjlighet"

Annons

Orsabördiga Katrine Alexandersson visste redan då det var dags att välja gymnasieutbildning, att hon ville arbeta i händelsernas centrum. Och sedan studietiden vid "räddningsprogrammet" i Falun har hon inte tvekat att anta sig nya utmaningar, även om de varit av svårare karaktär.

Efter genomförd värnplikt fortsatte Katrine sin karriär inom försvaret och arbetade som instruktör för blivande stabsbiträden och som kommendant.

Men efter något år började drömmen om att jobba som ambulanssjukvårdare göra sig påmind och hon inledde därför en sjuksköterskeutbildning vid Karlstads universitet. Där fick hon möjligheten att göra en månads utlandspraktik, vilken även kom att bli hennes spångbräda ut på det globala arbetsfältet.

- Jag praktiserade på flera vårdcentraler i norra Indien. Det var otroligt intressant att få inblick i ett så pass annorlunda sjukvårdssystem, berättar Katrine.

- I Sverige har vi otroligt hög standard på sjukvården, det blir verkligen konkret när man kommer till ett annat land, fortsätter hon.

Då sjuksköterskestudierna avslutats och hon arbetat ett år på Gävle sjukhus, var det återigen dags för Katrine att ge sig av på äventyr i främmande land.

Via svenska försvaret fick hon en tjänst som ambulanssjukvårdare inom EU:s fredsbevarande styrka, Eufor, i Bosnien-Hercegovina. Organisationen Eufor arbetar vid sidan av FN och Nato, för att stödja utveckling och återuppbyggnad av ett stabilt, fredligt och multietniskt bosniskt samhälle.

- Vi fick förberedande utbildning kring kultur, historia och politik, men det var ändå svårt att föreställa sig hur vardagen skulle se ut nere i Bosnien-Hercegovina. Sedan när man väl var där föll bitarna rent naturligt på plats, säger Katrine.

Katrine Alexandersson var en av 63 svenskar som i mars 2006 anlände till "Camp Eagle Base", elva mil norr om Sarajevo. Utöver den svenska truppen, bestod den operativa styrkan av människor från världens alla hörn.

- Jag hade nog trott att jag mest skulle umgås med svenskar där nere, men så blev det verkligen inte. Man hängde med alla, berättar Katrine.

- Vår fritid bestod, förutom idrott, till största del av att umgås och prata. Och det uppskattade jag mest under min tid i Bosnien-Hercegovina. Det är sällan man får en sådan unik möjlighet att utbyta erfarenheter med folk från hela världen, fortsätter hon.

Under åtta månader arbetade Katrine ombord på ett pansarvagnslikt ambulansfordon, och fungerade som beredskap ifall Eufor:s soldater råkade ut för olyckor. Mestadels rörde det sig om trafikolyckor, men sjukvårdspersonalen fick även följa med som säkerhet vid minröjning och insamling av vapen eller ammunition.

- När vi reste runt och samlade in vapen, fick man också chansen att se mer av landet. Det var otroligt vackert. Men tyvärr var det väldigt farligt att röra sig utanför vägarna, minor fanns över allt, säger Katrine.

Katrine är nyligen hemkommen till Orsa, för att fira jul med familjen, men har redan planer på nya äventyr och utmaningar.

- Nu ska jag först åka ner till regementet i Karlsborg, där jag ska jobba som kommendant. Sen får vi se vad som händer. En dröm är ju att jobba som sjuksköterska åt Röda Korset, särskilt som insats vid en naturkatastrof, avslutar Katrin.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons