Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En underbar mardröm

Annons

Undertecknad kan inte neka mig nöjet att påpeka och berömma "fete redaktörens" kåseri "En mardröm" i NLT 25 mars.

Det är ett journalistiskt mästerverk med tre träffsäkra ingredienser som är både roliga och mycket angelägna i dagens kulturella utveckling.

Dels innehåller det en aldrig svikande lokalt förankrad och träffsäker humor som det är så ont om numera, dels innehåller det en för alla lättfattlig och verklighetsförankrad ironi som grundas på en skarp och vaken iakttagelseförmåga.

Dels finns en påtaglig underton av oro för den löjeväckande, barnsliga och kulturfientliga utveckling som pågår inom underhållningsbranschen.

Gudskelov är inte redaktören ensam om sin kritiska analys av utvecklingen, för nu har ett fåtal skönandar bland författare och språkvårdare till och med börjat oroa sig för det svenska språkets avveckling, eftersom skolorna inte heller klarar den uppgiften i vår datoriserade värld. Utvecklingen eller rättare sagt avvecklingen av den bärande kulturen styrs numera helt av it-sektorns lönsamhet och skolungdomarnas behov och intressen och det har skapat en självfixering som gör en bredare och samhällsförankrad kulturutveckling omöjlig.

Den för ett människovärdigt liv nödvändiga själsliga uppfostran och utvecklingen dör av brist på näring och därför ökar både fysiska och psykiska sjukdomar och brottslighet.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons