Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tusenfoting på frammarsch

Annons

Så sammanfattar Rune Joon, som är chef för Leksandsbröd och ordförande i företagarföreningen, företagsklimatet och framåtandan i Leksand

Leksand har, trots sin storlek, inte mindre än 800 registrerade företag.

Av dessa är endast ett tiotal större.

- Resten, 790, är väldigt duktiga entreprenörer. Därför drabbas aldrig Leksand av stora varsel som skakar andra orter. Om två företag varslar här, så växer två nya företag fram, säger Joon.

I går växte Leksand med nästan 100 nya företag. Om så bara för en mycket kort och intensiv dag. En dag för goda relationer var namnet, en uppföljare på hemmaplan till de senaste årens framgångsrika satsning på företagardagar i Globen.

Då vände man sig till alla de företagare i Stockholm som ägde en fastighet i Leksand, främst fritidshus, och alltså redan hade halva hjärtat i Leksand.

- Det har gett 14 nya företag i Leksand som skapat 60-70 nya jobb, berättar näringslivschef Mats Möller.

Den här gången fick Leksandsföretag bjuda in sina affärsbekanta till ishallen i Leksand.

- Det beror inte bara på att vi inte kan hålla till i Globen i år eftersom Leksand inte spelar i elitserien. Vi kände också att vi betat av det gamla konceptet. Det här, att tillsammans under en relationsdag få umgås och ta en pilsner med affärsbekanta, tror jag mycket på, säger Möller.

Och för LIF är det en bra affär.

- Rent ekonomiskt är det här ännu bättre än Globen för LIF, eftersom de får in en hel del pengar på det här arrangemanget.

Möller tror att det kommer att bli både hemmaplan och bortaplan för framtida företagsdagar.

- Vi behöver båda. Vi behöver åka utanför kommungränsen och visa att vi är en kommun med gott självförtroende.

Leksand har gott självförtroende. Lyssna bara på kommunalrådet Bo Pettersson:

- Leksands IF kommer att gå upp i elitserien igen och kommunen kommer att utvecklas.

Företagsdagarna handlar om att på lång sikt bidra till att skapa fler jobb i kommunen. Men det blir också snabba konkreta resultat.

- Senast i Globen vet jag att flera mycket bra affärer slutförhandlades. Det skulle inte förvåna mig om affärer görs upp här i dag också, säger Pettersson.

Det kan hända mycket i en ishall...

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons