Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En symbol för invandrarkvinnor”

/
  • Borlängebon Qadra Guumbe, 36, är någonting så ovanligt som en somalisk skogsröjerska. Under andra halvan av 2011 jobbade hon för Skogsstyrelsen i Leksands skogar. Nu hoppas hon på att få fler jobb i samma bransch. Prognosen ser ljus ut då det finns stort behov av skogsröjare i Sverige.

36-åriga somaliskan Qadra Guumbe har varit i Sverige i fem år. Under 2011 utbildade hon sig till skogsröjare och jobbade därefter i Leksands skogar i ett halvårslångt projekt.
– Hon är ett gott föredöme och en symbol för invandrarkvinnor, säger hennes chef på Skogsstyrelsen, Hans Olof Marcus.

Annons

Qadra Guumbe flydde tillsammans med sin familj från krigets Somalia för omkring femton år sedan. Då hamnade hon i Saudarabien där hon arbetade på en förskola som barnskötare i ett antal år. Men efter tio år tog hennes uppehållstillstånd slut varpå hon sökte sig till Sverige och hamnade i Kiruna.

– Jag förstod inte vart jag hade kommit. Jag hade aldrig sett snö förut men där fick jag lära mig vad det var, säger Qadra med ett leende.

Därefter gick vägarna till en plats med något mindre snö, Borlänge. Där var hon länge arbetslös innan hon fick ett erbjudande om att gå en skogsröjarutbildning.

– Det finns ingenting som är så jobbigt som att vara arbetslös. Har jag inget jobb så har jag ingen frihet och kan inte känna mig glad och avslappnad. Jag blev jätteglad när jag fick chansen att gå utbildningen.

Utbildningen inleddes i mars 2011 och slutade med en projektanställning hos Skogsstyrelsen i Leksand. I Leksands skogar jobbade Qadra fram till december tillsammans med arton andra somalier och invandrare från andra länder. Uppgiften bestod i att röja undan vegetation manuellt i partier där det är svårt för grävmaskinerna att komma åt. I projektet samarbetade de även med ett gäng svenska lantmätare under utbildning.

– Det var svårt att hänga med i tempot i början. Men jag blev bättre och bättre med tiden. Det betydde väldigt mycket att mina chefer (projektledaren Hans Olof Marcus och kursledaren Leif Lindvall) var så positiva och uppmuntrade oss hela tiden.

Hans Olof Marcus på Skogsstyrelsen ger ett lika positivt omdöme tillbaka.

– Qadra var otroligt pliktrogen och gjorde ett utmärkt arbete. Hon kom alltid i tid och var bara frånvarande två gånger under hela projektstiden. De gångerna skulle hon på bröllop och på möte med sin dotter i skolan, säger Marcus.

Han beskriver Qadra som en stjärnanställning för många arbetsgivare. Marcus skulle gärna se henne i fler projekt framöver i hans regi.

– Hon är ett gott föredöme och en symbol för invandrarkvinnor. Jag hoppas kunna erbjuda henne mer jobb framöver i liknande projekt. Sedan tycker jag att andra arbetsgivare så som Borlänge Energi och Tunabyggen borde ha stor användning av hennes kompetens.

Enligt Hans Olof Marcus är skogsröjarbranchen eftersatt och i stort behov av arbetskraft. Samtidigt finns det väldigt få kvinnor och försvinnande få av dem är från utlandet.

– Qadra är verkligen unik. Det är exeptionellt ovanligt i Sverige med invandrarkvinnor i vår bransch. Men hon har gjort det väldigt bra, säger Marcus.

Under arbetet har Qadra tvingats pendla från Borlänge till Leksand och tvingats gå upp fyra varje morgon. Men det är ingenting som har stört henne nämnvärt.

– Nej, jag vänjer mig vid det också. Just nu längtar jag ut i skogen igen. Det är så härligt med frisk luft och bra gymnastik för kroppen.

Hon har inte heller haft några större problem med kylan i de svenska skogarna.

– Det har gått jättebra. Jag blir varm av motorsågen, säger den somaliska skogsröjerskan med ett nytt leende.

Mer läsning

Annons