Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svårförklarad svensk tv-tradition

Annons

För ett år sedan var det nästan 3,7 miljoner. Ungefär lika många som det brukar vara varje år, ungefär lika många som det kommer att vara i eftermiddag klockan tre också kan vi tro.

Kalle Anka och hans vänner är ända sedan televisionens barndom synonymt med julen i svensk tv. Observera svensk tv.

Hur har det blivit så?

I inget annat land jag vet är det lika och förvåningen utomlands är märkbar när någon berättar om denna typiskt svenska jultradition.

I Tyskland till exempel, åtminstone i en av de största kanalerna, har Astrid Lindgrens figurer en mycket framskjuten position i julaftonstablån. Det handlar om både Emil, Pippi och inte minst Bullerbybarnen.

Julen har på något sätt blivit en tv-högtid, tycks det. I alla fall om vi ser och hör på de olika kanalernas egen glittriga marknadsföring.

Men det där är faktiskt inte riktigt sant.

Jo, det är alldeles riktigt att den där tecknade ankan med de busiga brorsönernas julhälsning är ett av de tre-fyra mest sedda tv-programmen varje år.

Men det är alldeles sant att efter Benjamin Syrsas och Bengt Feldreichs avslutande sångförsök trycker fler än någon annan gång under året samtidigt på fjärrkontrollernas avstängningsknapp. Plötsligt gör åtminstone två miljoner tittare någonting helt annat resten av julafton.

Både på juldagen och framför allt annandagen tillbringar vi faktiskt mer tid i tv-sofforna. Så har det i alla fall varit de senaste åren.

Och den stora vinnaren i kanalernas kamp är SVT. Så har det i alla fall varit de senaste åren. Men det där kan naturligtvis ha lite att göra med strategi i planeringen också.

Det är nog ingen tillfällighet att TV4 redan visat så många av sina reportage om tsunamikatastrofen.

Det är nog ingen tillfällighet att fyran väntar med sin stora premiär på nya Jan Guillou-serien Häxornas tid till på torsdag i veckan som kommer...

Det är förresten en premiär jag ser fram mot med stor nyfikenhet.

Oavsett hur mycket jag själv sovrar i helgtittandet är en sak klar: Sällan under året fyller en bra tv-tablå en lika viktig funktion under året som under julhelgen. För väldigt många är tv-apparaten det enda sällskapet.

SVT:s stora helgpremiär är dramat om ett dygn i makarna Bellmans liv i Stockholm på 1790-talet, "Lovisa och Carl-Michael". Första avsnittet på juldagen, det andra på tisdag.

I rollistan idel svensk skådespelarelit.

Svensk tv-dramatik, eller tv-teater som det hette förr, tillhör inte det som vi bjuds mest på numera. En av förklaringarna är sannolikt de oftast höga produktionskostnaderna.

Och frågan är hur mycket som blir över till svensk tv-dramatik nästa år när de stora sportevenemangen och valet kostar så mycket att annat tvingas kosta mycket mindre.

...och för att du ska få en alldeles lagom tv-fylld jul där du ser det du absolut inte vill missa, bandar det du kanske vill se senare och få tid över för att göra det du helst av allt vill har jag bara ett enkelt råd:

Lägg någon minut extra på att läsa tv-tablåerna och pricka för det du vill se. Då behöver du vare sig slötitta på det du inte tänkte se eller missa någon av dina favoriter

GOD JUL!

HANS DAHL

Mer läsning

Annons