Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En supersäker succé

Annons

- Vi räknar med att säkerhetsdagen besöktes av mellan 1 500 och 2 000 personer. Alla utställare vi talade med var mycket nöjda, och ville komma tillbaka om vi arrangerar en säkerhetsdag om fyra år igen. Broschyrer och tipslappar tog slut i förtid, berättar Per Björklund.

Alla i Grycksbokåren har, med stor hjälp av anhöriga, jobbat hårt för att fixa till den stora säkerhetsdagen.

Här fanns polisen på plats och blinkade med blåljus och berättade om hur man jobbar. Publiken fick också se polisen sticka i väg på ett skarpt larm, men patrullen var snabbt tillbaka och kunde fortsätta berätta om verksamheten och visa upp sin utrustning för storögda barn.

Liksom ambulansen och Assistanskåren.

Osterman Helicopter visade hur man släcker bränder från luften med hjälp av vattenbombning, och det gick att köpa sig en tur för att se Grycksbo från ovan.

Här fanns Frivilliga hemskyddet i Falu kommun, Ocab sanering, Brand- och panntjänst, Dalarnas brandskyddsförening, Röda korset och Svenska livräddningssällskapet. Och en uppvisning i hur man jobbar med räddningshundar.

Hur många barn är det inte som drömmer om att i vuxen ålder få dra på sig en brandmans utrustning och ge sig in i ett rökfyllt rum för att utföra stordåd?

För en dag blev detta möjligt för många av barnen som besökte Tansvallen.

Förebygget hade byggt upp ett område som fylldes med diskorök. Genom att ta sig fram genom röken och svara på frågor kunde man komma ut från äventyret med både en godispåse och en broschyr till mamma och pappa om vad man bör tänka på för att undvika att det ska börja brinna hemma.

Och, framför allt, fanns förstås räddningstjänsten på plats. Kåren från Falun visade upp sig, medan åtta andra kårer tävlade i rök, vatten och flera andra kniviga moment.

Ett teoriprov, rökdykning, olycksfall och kemolycka var tävlingsgrenarna. Plus en spektakulär bana som sög musten ur alla lag. Efter språngmarsch med pump, kasta pil, bära och hissa upp vatten i hinkar, ösa grus, och spruta ner koner med vattenslang, gällde det att ta sig genom ett vattenhinder i två stora containrar.

Orsa blev snabbt publikfavoriter genom sina tjurrusningar på banan. Det var verkligen ett lag som gick på kraft. Det visade sig också ge resultat. Kåren från Orsa vann nämligen årets brandkårs-DM i utklassningsstil. Därefter var det desto jämnare i resultatlistan.

Till bästa befäl utsågs Jonas Hellberg från Vansbro, och ett specialpris gick till Per Bergkvist från Mockfjärd för sin heroiska insats i sista momentet, där han slet som ett djur.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons