Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spricka i partiet

Annons

Lisa Wohlmer, ordförande för SPI i Orsa, skräder inte orden i sitt omdöme om SPI:s styrelse med säte i Malmö, "Malmömaffian" som hon kallar den.

Wohlmer talar om en utpräglad maktlystnad och en öppen kvinnofientlighet i partistyrelsen. En partistyrelse som dessutom inte är stadgeenligt vald enligt dalaavdelningarna.

Partiordförande är den rikskände åklagaren Brynolf Wendt.

- Det är gubbar med fel i hjärnan som aldrig arbetat politiskt och totalt saknar kompetens, säger Lisa Wohlmer, journalist emeritus.

SPI:s avdelningar i Orsa, Mora, Borlänge, Leksand och Falun är helt eniga om att det är dags att sätta ner foten mot partistyrelsen.

Bakgrunden är att avdelningarna fråntagits rätten att själva utse kandidater till höstens val.

- Partistyrelsen kräver att den kandidat vi utser ska åka ner till Malmö för granskning. Det finner vi oss absolut inte i.

Dalaavdelningarna menar att partistyrelsens agerande påminner om forna DDR:s krav på lojalitetsförklaringar.

Wohlmer vittnar om att missnöjet mot partistyrelsen inte bara finns i Dalarna.

- Styrelsen vill gärna tro det, men det är ett 20-tal avdelningar i landet, cirka 40 procents mandat, som är missnöjda med riksstyrelsens härskarmentalitet. Vi i Dalarna är först med att sätta ner foten. Men det kommer att rassla till i södra Sverige också, vänta bara.

- Nu pågår ett riktigt fulspel. Partisekreteraren har börjat ringa till personer som kan tänkas vackla för att försöka slå in en kil.

Gunnel Cavalli Björkman, tidigare sakkunnig åt folkpartiet, är en som enligt Wohlmer utsatts för öppen kvinnofientlighet.

- Vid ett val på en partistämma förra hösten kom hon på delad tredje plats på listan. Men styrelsen placerade om henne till trettonde plats.

- När jag var med som ombud vid en stämma i Nässjö gick den nyvalde partisekreteraren fram till Gunnel Cavalli Björkman och skällde högljutt att hon ska lära sig att hålla käften. Detta helt öppet och ogenerat inför en stor grupp människor. Det är klart att vi undrar vad vi hamnat i för någonting.

Lisa Wohlmer konstaterar att partiledaren Brynolf Wendt inte gör någonting åt problemet trots att det lyfts fram till honom.

- Han vill bara åka omkring och ploja med avdelningarna.

Lisa Wohlmer tycker att det som sker är mycket tråkigt.

- SPI ska ju jobba för de äldre, för en bättre geriatrisk vård och mycket annat. Det arbetet har partiets ordförande i debattartiklar sagt att SPI inte deltar i. Vi tycker att partistyrelsen ska avgå och ställa sina platser till förfogande.

Partiledningen
tar kritiken med ro

dalarna

Partiledaren för Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, Brynolf Wendt tar kritiken som riktas mot partitoppen med ro.

Partitoppen anklagas för att vara maktlystna gubbar med fel i hjärnan och inkompetenta att jobba politiskt.

Hur ser du på det?

- Ha, ha, ha... ja just det. Tidigare blev vi anklagade för att bara ha varmluft mellan öronen.

- Styrelsen har anklagas för att vara vald på felaktiga grunder. Men det är så att alla val är gjorda på demokratisk väg.

Man är kritisk till att du inte gör något åt problemet. Hur har du agerat?

- Vid senaste krisen i partiet 1998 lärde jag mig en hel del då jag engagerade mig mycket. Jag ska inte agera privat i den här frågan utan det är partistyrelsens uppgift.

Brynolf Wendt har bekanta i Dalarna och vid en resa till länet erbjöd han sig att träffa avdelningarna och föra en öppen diskussion.

- Jag citerar CG Hermansson "någon jävla ordning får det vara även i det här partiet". Jag tänkte mig att vi skulle dra ett streck över det gamla och börja om från noll. Men det godtogs inte. Vill de nu gå ut i pressen så får de göra det.

Wendt tycker att splittringen i partiet är tråkig med tanke på det kommande valet.

- Det behövs engagemang nu. Jag tycker att Sverige är på fel väg. Det är exempelvis synd att Göran Persson måste jobba ihop med vänstern och miljöpartiet.

Ingemar Similä från Rättvik är ersättare i partistyrelsen. Han menar att det är gammalt groll som ligger bakom utspelet.

- Alla beslut är fattade enligt demokratiska spelregler. Våra revisorer har granskat och sagt att det är okej. Men nu underkänner den här gruppen även revisorerna, säger han.

Är ni kvinnofientliga?

- Absolut inte. Vi har flera kvinnor i styrelsen med viktiga uppgifter. Bland annat är andre vice ordförande, som har en viktig roll, en kvinna.

- Det är väl så att Lena Wohlmer velat komma in i styrelsen. Men hon fick knappt några röster och när det går henne emot så får hon det till att det har med kvinnofientlighet att göra.

Hur vill ni i styrelsen agera i den här frågan?

- Frågan är om de här personerna har stöd i avdelningarna eller ej eller om de har några medlemmar alls. Vi vill träffa avdelningarna för att få veta det, men den här gruppen accepterar inte det greppet.

Vet du om det är några fler avdelningar som är missnöjda med partistyrelsen?

- Nej. Några avdelningar som gruppen hänvisar till har redan vänt sig till styrelsen och förklarat sig lojala, säger Ingemar Similä.


MATS NILSSON

dt.red@daltid.se

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons