Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spartansk jul

Annons

I år går Falu kommun mot ett överskott på mellan 15 och 20 miljoner. Ett trendbrott efter tre år med stora underskott. Nästa år ska överskottet hamna på 45 miljoner är det tänkt.

I 2006 års budget finns inte några större nysatsningar med, men det finns trots allt utrymme för små justeringar för att möta en del av behoven inom till exempel handikappomsorgen och socialtjänsten.

Under flera år har också äldreomsorgens ekonomi varit något av ett sorgebarn. Underskotten har varit stora år efter år, men efter att ha lagt ner sju servicehus har ekonomin förbättrats radikalt och nästa år räknar man med att vara i balans.

Skolan är något av en förlorare i 2006 års budget. Det diffar 24 miljoner på vad skolan ansåg sig behöva och vad skolan kommer att få nästa år.

Tidigare år har skolpersonalen fredats tack vare Wärnersson-pengarna, det riktade statsbidraget för att öka personaltätheten. Kommunen har varit rädd för att förlora de välbehövliga pengarna och snällt ökat antalet vuxna i skolan år efter år, eftersom det har varit kravet för att få pengarna.

Men 2007 ska bidraget bakas in i det vanliga statsbidraget som kommunen får, och redan i år har en liten personalbantning skett. När skolterminen startade nu i höstas fanns det 30 färre vuxna på plats. Dels berodde personalminskningen på att antalet elever är färre i grundskolan, men det är också en reell försämring av personaltätheten.

Nästa års skolbudget kommer att kräva nya personalnedskärningar.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons