Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skön grön växtbytardag

Annons

Blommor och växter, det är livet...

Solen lyste över gröna blombestånd när Naturskyddsföreningen och Vika Hosjö hembygdsförening arrangerade växtbytardag i Staberg strax utanför Falun.

- Här är en Fraganzia eller "Svenskbybornas pelargon", som på 1920-talet togs hem från Ukraina till gamla Svedala. Bibbi Larsson-Haga vid ett av Stabergs blombord behövde inte truga.

Här gällde inte bytt är bytt och kommer aldrig igen...

- Alls inte, vi säljer och byter växter hejvilt, berättade Margareta Eriksson, som slog i trädgårdsböcker för att vara riktigt säker på sin nyss inbytta trumpetblomma.

I sortimentet inbytt fanns även en stjärnpelargon.

- Blommor och växter är både roligt, spännande och lärorikt. Och fullärd blir man aldrig. Snart står blommorna i min egen rabatt, försäkrade Margareta, som i sitt bytessortiment gjorde reklam för sin vita förgätmigej, en rar blomma som med sin vithet lyser upp rabattens övriga färger.

Tidningens reporterteam vandrade runt bland brinnande kärlek, orange ulleternell, lammöron, randgräs, blodnäva, solklocka, gul lilja...

Både stora och små, gammeldags blommor, ettåringar och perenner.

- Sommaren är räddad, det blir fint med lite nytt i rabatten, tyckte paret Ann Britt Bergqvist och Sune Johansson, som till blomdödande reporter sålde en blodnäva.

- Du får väl ta det lugnt, plantera, gödsla och inte riva upp allt på våren. Blodnävan tar sig och sprider sig som bara den, försäkrade blomsterparet, som sköter en liten täppa med rara växter i Stenslund i Falun.

- Växtbytardagen tilldrar sig allt större intresse, sade Bibbi Larsson-Haga. Vi kör för tredje året i rad. Folk har verkligen väntat, både på värmen och blommorna. Sommaren är äntligen här och vi får plantera och sedan njuta av det som växer och prunkar.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons