Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skattehöjning till och lasarettet är borta

Annons

Landstingsledningen (s), utom Lars-Ove Hagberg (v) som inte får vara med när det drar ihop sig till val, hävdade i tidningen att vården har blivit allt mer tillgänglig under 2000-talet i vårt landsting.

Detta tack vare att "landstingsledningen under 2000-talet tillfört en miljard kronor till hälso- och sjukvården i Dalarna."

Den beskrivningen var nog en omedveten miss ifrån de "tre vise" i landstingsledningen. Det man egentligen menade, fast inte skrev, var nog att: Tack vare att ni medborgare i Dalarna har betalat in en miljard kronor mer i skatt under 2000-talet så har vi kunnat... osv.

Skillnaden, om än hårfin, är att det inte är landstingsledningen som står för pengarna utan vi medborgare. Bland annat genom skattehöjningen för ett par år sedan på 80 öre.

Södra Dalarnas tillskott till landstingskassan blev därigenom 25 miljoner kronor mer per år.

Den direkta effekten som vi kunde se här i vår länsdel var att det försvann - inte ökade - sjukvård för i stort sett nästan samma belopp, nämligen 20 miljoner kronor, vid Avesta lasarett.

En skattehöjning till och vårt lasarett går i graven.

Lars-Ove Hagberg (v), den fjärde parten i landstingsledningen, uttalade sig också han nyligen om tillgänglighet i vården.

Han betonade där vänsterpartiets insatser och avslutade sitt uttalande med "för vänsterpartiet är en bra tillgänglighet en förtroendefråga. De politiska intentionerna är tydliga: Medborgarna ska få svar i telefon första dagen. Medan andra partier gnäller om väntetider, gör vi något åt dem."

Det var ord och inga visor Alf Johansson (s), Sören Bertilsson (s) och Inga-Lill Persson (s).

Lars-Ove Hagberg, er partner i ledarkvartetten, tycker att ni bara gnäller och inte gör något. Det måste Ni göra något åt.

Ett förslag: Ring honom, han svarar första dagen.

KURT LILJEGREN, HORNDAL

Mer läsning

Annons