Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En seger för framtiden

Annons

Socialdemokraten Gösta Frost ville att frågan om fritidsklubb skulle återremitteras, för att undersöka hur stort behovet av verksamheten är, men han fick inget stöd för det.

Socialnämnden sade nej till bidrag till fritidsklubben före jul. Barn- och utbildningsnämnden hade också förberett sig för ett nej. Ingen av nämnderna anser sig ha pengar till satsningen i sina redan ansträngda budgetar.

Nu föreslås att 500 000 kronor av kommunens så kallade utvecklingspengar används, plus en ansökan om bidrag ur de så kallade Wärnerssonpengarna.

Det tvååriga projektet beräknas kosta 675 000 kronor per termin och vänder sig dels till barn i 10-12-årsåldern, som ska få en plats att gå till (före detta Zornska) med meningsfull sysselsättning efter skolan, dels till 10-16-åriga "strulisar", som kanske skolkar från skolan och driver runt på gågatan. Dessa ska nu lockas in på rätt spår igen.

Fritidspedagogerna Anders Enmalm, Maffe Frost och Simon Johansson är idégivare till fritids-klubben. De är förstås glada i dag, när projektet verkar vara i hamn.

- Ett års slit har gett resultat, säger Simon Johansson. Nu blir den röda tråden i ungdomsarbetet obruten och vi följer ungdomar ända upp till 18-årsåldern. Fritidsklubben kommer att jobba tillsammans med Ungdomscentrum för äldre ungdomar.

- Fantastiskt vilken vändning ärendet tog, säger Anders Enmalm.

Det såg onekligen mörkt ut ett tag för projektet, som lovordats, men som ett tag såg ut att få stryka på foten av besparingsskäl i det korta perspektivet.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons