Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sång om dagen

Annons

-Det är jag som säger till när folk ska gå hem från Kupolen, berättar Gunilla Gartzy, som inför sin 40-årsdag inte bara avslöjar att hon i höst ska spela in en skiva utan också var och hur hennes röst blivit känd för åtskilliga tusentals människor. Nämligen från högtalarna i Kupolens köpcentrum vid stängningsdags.

Är din röst känd från fler sammanhang än i Kupolen?

- Ja, jag var faktiskt med i julkalendern i radio 1996. Där spelade jag en pojke.

Dina skivplaner?

- Det vill jag inte berätta så mycket om. Inte ännu. I varje fall inte mer än att jag har en skiva på gång med eget material. Skivan ska jag spela in i höst.

Gunilla har hunnit skaffa sig en bred erfarenhet från arbetslivet.

Hennes första jobb var i en leksaksaffär i Mora.

Andra jobbet var också i Mora, där Gunilla ett tag arbetade som biträdande föreståndare för cafeterian i ishallen.

Vidare har Gunilla (utan anspråk på någon kronologisk ordning) arbetat som kock, bartender, spårvagnsförare, arbetat på resebyrå i klädesaffär och gått modell åt klädesignern Anne Perden.

Modell har Gunilla gått bland annat på Spy Bar i Stockholm.

- Ibland är jag också modell åt fotoklubbar och andra. Så har jag alltid sjungit, avslutar Gunilla.

Det bör kanske påpekas att det inte rör sig om någon heltäckande genomgång av Gunillas yrkesliv.

Då det gäller sång har Gunilla medverkat i en rad sammanhang och sjungit i Dalasinfoniettans operakör, i kyrkokörer och sjungit gospel. Det har hon gjort i lokaler som Stora Tuna kyrka, Cassels i Grängesberg och Dalhalla.

- Jag gör i genomsnitt ett jobb i månaden som sångerska och sjunger då på dop, eller gör olika uppträdanden.

- Jag håller på att utveckla rösten, fortsätter Gunilla och från sången närmar hon sig raskt fenomenet glitter och glamour.

- Vi har alldeles för lite av sådant, det måste vi ha mer av. Livet är som ett smörgåsbord, vi måste själva ta för oss av godsakerna, påpekar Gunilla.

Kläder och hattar är något av det som lockar fram värmen i Gunillas röst. Det gör också sådant som andlig och personlig utveckling, också det oerhört intressant, enligt Gunilla.

- Jag är en oerhört passionerad kvinna, betonar Gunilla Gartzy.

Anrika CTH-fabriken, med sin historia och sin atmosfär, är Gunillas arbetsplats då hon bygger upp en utställning för att dokumentera Borlänges mångfald. CTH-fabriken blev, som bekant, landets första hattmuseum.

- I Borlänge bor folk från 60 nationer. Tanken är att vi ska visa huvudbonader typiska för vart och ett av dessa länder. Går det bra, hoppas vi kunna visa utställningen på fler håll i Dalarna, berättar Gunilla.

Med en av sina imponerande hattar vann Gunilla Gartzy den hattparad CTH:s vänförening arrangerade i anslutning till Nostalgidagarna 2004. Vid förra årets hattparad var Gunilla prisutdelare.

Lika svårt som Gunilla Gartzy har att klara sig utan den stimulans daglig sång ger, lika svårt har hon att ge upp utan att ha provat alla möjligheter till lösningar.

- Vi har så lätt att alltid säga att det går inte. Ofta handlar det bara om att göra ett nytt försök, deklarerar Gunilla.

Detta att bli äldre är inget Gunilla störs av.

- För mig personligen tycker jag det är skönt. Kroppen börjar äntligen växa ihop med min själ, sammanfattar Gunilla sin syn på att bli äldre.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons