Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rottweilers försvarstal

Annons

Nu uppmärksammas Agfa och Q som goda exempel på rasens fantastiska förmåga att lära och jobba för att rädda liv.

Det gör de i den angelägna boken En rottweilers försvarstal, av författaren Åsa Tova Bergh.

En bok som släpptes i helgen vid Svenska rottweilerklubbens årsmöte och utställning i Norrköping.

I boken presenteras Agfa och Q med ägarna Tina och Jukka Granqvist från Sundborn tillsammans med ett 30-tal andra arbetande hundar av samma ras.

Allt i syfte att förbättra kunskapen om rasen och tvätta bort det dåliga rykte den oförskyllt fått inte minst på massmedias löpsedlar.

Boken visar att rottweilern älskar att jobba med människor och passar lika bra till tuff polishund som mjuk gosevovve i äldreomsorgen.

- Det är helt underbara hundar att jobba med och nästan alltid är det människans fel när det går snett, framhåller Jukka och får medhåll av Tina.

Runt 400 timmar räknar de med att det tar att utbilda en räddningshund, innan den blir godkänd och får bära tjänstetecken med Räddningsverkets symbol.

Men vad spelar tiden för roll när hundarna är makarnas liv och stora gemensamma intresse.

I 13 år har de varit engagerade i Brukshundklubben med pålitliga arbetskamrater i form av rottweilrar vid sin sida.

Riksbekant blev faktiskt Jukka själv och Agfas pappa Kodak redan 1998. Tillsammans gick de då till historien som rottweilerrasens första av polisen godkända eftersöksekipage.

Nu har Agfa och Q iklätt sig rollerna som eftersökshundar med matte Tina och husse Jukka som förare. Alla fyra ständigt beredda att rycka ut på söka rätt på olycksdrabbade och försvunna människor.

PIAPERSSON

Mer läsning

Annons