Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rondell kan minska olyckorna

Annons

Den slutsatsen kom Räddningstjänsten Dala Mitt fram till vid sitt senaste direktionsmöte.

Utifrån Lag om skydd mot olyckor ska alla olyckor som föranlett en räddningsinsats undersökas för att klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts.

Syftet är dels att kunna lära av olyckan för att en liknande inte ska inträffa igen samt att utveckla räddningstjänstens arbete på olycksplatsen.

En av de olyckor som undersökts är en trafikolycka i korsningen på riksväg 70 vid Coop Forum i Borlänge.

En man sprang ut vid ett övergångsställe samtidigt som flera bilar söderifrån körde igenom korsningen. Fotgängaren blev påkörd av den sista bilen och omkom.

Räddningstjänsten Dala Mitt konstaterar att korsningen är kraftigt trafikerad av både bilar, cyklister och fotgängare varför det vore lämpligt med ytterligare åtgärder för att minska risken för olyckor.

Räddningstjänstens exempel på sådana åtgärder är gångtunnel eller cirkulationsplats.

Borlänge kommun har redan tagit ett beslut om att bygga en cirkulationsplats på den aktuella platsen. Men den är beroende av att Coop får klartecken från regeringen att bygga ut handelsområdet.

Utbyggnaden har överklagats av Naturskyddsföreningen, LRF och en privatperson, och Boverket har i ett yttrande sagt nej.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons