Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En odlare med sting

Annons

Hur får man honung?

- Först har man bikupor med bin och naturligtvis en drottning i varje kupa. Bina hämtar nektar från blommor, och torkar ur från allt vatten. Sedan inverterar bina nektarn till druv- och fruktsocker, som då blir honung.

- För att få honungen från vaxkakorna till burkar tar jag ramarna med honung och lägger i en så kallad slunga, som slungar av honungen och som sedan rinner ner till en tank. Där låter jag den ligga ett tag tills allt vax och skräp flyter upp, berättar Matts.

Efter det så ska honungen omvandlas och kylas ner. När det är klart hälls honungen i tunnor och får stå så tills vintern kommer, då hälls honungen upp i burkar.

- Jag sköter det mesta själv, men jag brukar få hjälp av mina barn med att klistra på lappar och skruva på lock på honungen, säger Matts.

Just nu har Matts Olsson 150 bikupor. Tidigare hade han fler, men på grund av att det varit en väldigt kall och tuff vinter var det många bin som inte överlevde.

Matts Olsson får fram cirka trettiofem kilo honung per kupa och år, det blir ungefär fem till sex ton honung varje år.

Hälften säljer han till butiker och resten säljer han på marknader och hemma hos sig själv.

Matts Olsson kommer ursprungligen från Jämtland och hade aldrig sett ett bi innan han flyttade till Borlänge.

Efter ett tag började han en nybörjarkurs för biodlare, och efter den kursen började han hålla bin.

- Först i början hade jag bara en eller två kupor, säger Matts.

Han berättar att han har ett sammarbete med Alf Jansson som är jordgubbs- och potatisodlare, som inte bor så långt ifrån Matts.

Matts bin polinerar Alfs jordgubbar, och tar nektarn hem tillbaka till Matts.

Håller sig honung hur länge som helst?

- Ja nästan... Så länge man har locket på så att den inte får för hög vattenhalt och börjar att jäsa, då kan du ha den i flera år. Hörde någonstans att människor hade hittat honung i en pyramid i Egypten, och den var fortfarande ätbar. Så honung är väldigt hållbar, säger Matts Olsson.

EMELIE GUNNARSSON

Mer läsning

Annons