Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En öde soptipp

Annons

-Nu kan det ligga där och se ut som en soptipp. Vi bryr oss inte längre, säger Ola Eriksson, vd för säljarföretaget GMTC (Global Machine Trade Center) med säte på Hammarö.

Området köptes för att säljas vidare. I november annonserades det ut som ett "unikt tillfälle i Dalarna". Ett tiotal seriösa spekulanter lade bud. En budgivarna var ett brittiskt storföretag som ska etablera filial i Sverige med ett 40-tal anställda.

I det läget gick miljöchefen, Göran Eriksson, ut och varnade intressenterna för att det kunde finnas gifter på sågtomten. Han markerade noga att den som köper samtidigt tar på sig ansvaret för saneringen. Resultatet blev att flera blev tveksamma.

Nu står det klart att samtliga spekulanter har backat ur och vd Eriksson är rasande.

- Ludvika kommun har skrämt bort alla köpare och med dem det stora engelska företaget som skulle skapa ett 40-tal jobb inom en femårsperiod. Då talar jag om ett gigantiskt storföretag, fortsätter han.

-Men det finns väl redan så många arbetstillfällen där redan, tillägger han med illa dold spydighet.

Konflikten mellan företaget och Ludvika kommun förefaller nu vara total. GMTC vägrar befatta sig med någon eventuell sanering av det stora markområdet och har anlitat en advokat för ärendets fortsatta hantering.

Allt praktiskt arbete med uppröjning av de gamla sågresterna i Grangärde har avbrutits.

- Nu kan det ligga där och se ut som en soptipp. Vi bryr oss inte längre. Jag struntar i alltihop. De menar att jag, som inte ens har pinkat på fastigheten, ska sanera den men det gör jag inte. Då får de hellre skjuta mig, dundrar Eriksson.

Han hävdar att kommunens agerande har åsamkat företaget stor skada men att det hela samtidigt slår tillbaka mot kommunen som nu går miste om de många nya jobben.

-De har gjort bort sig totalt, konstaterar han avslutningsvis.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons