Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny ö född i Väsman

Annons

- Visst kan det bli problem, säger Lennart Öberg i Kallhaga, som tillsammans med sambon Kristina Kjellin upptäckte den nya skapelsen.

När paret var ute och rodde sin traditionella tur låg det plötsligt ett jättelikt hinder ivägen.

- Med tanke på att den nya ön inte finns med på några sjökort så kan det uppstå problem om man kommer med en motordriven farkost, varnar de båda.

Grannen Göte Lööf är barnfödd på Kallhaga.

- Det har väl hänt under årens lopp att flyttorvor släpper och rör på sig. Det har rört sig om 20-25 meter stora bitar. Mig veterligen har det aldrig varit ett så stort sjok som denna gång.

Förr i tiden så pålades de stora flyttorvorna fast i sjöbottnen. Detta för att inte ställa till hinder för den sjöburna befolkningen i området.

- De tre stora flyttorvorna som ligger i Rudviken vid Ullnäset pålades förmodligen fast för mer än 100 år sedan.

- Fisket hade en oerhört stor betydelse för befolkningen den gången. Man ville inte få nät eller ryssjor förstörda på sina fiskeplatser.

Vad som kan ha hänt nu kan Göte Lööf endast spekulera i.

- Det mest troliga är väl att pålarna helt enkelt har ruttnat sönder och sedan inte pallat för kraften när vindarna tagit i.

- Vi vet också att det finns bäverhyddor i området och att detta kan också ha påverkat flyttorvan.

När tidningen besökte platsen var det en märklig syn. Lennart Öberg kunde obehindrat ta sig iland på flyttorvan och gå nästan som på torra land.

1,5 meter höga björkar, sly och tallar pryder marken där måsar och andra häckande fåglar blev märkbart irriterade av det oväntade besöket.

- Här finns lämningar av en brasa och tyvärr även sopor som plastflaskor, konstaterar Öberg.

- De gäster som varit här har förmodligen besökt platsen en kilometer längre bort.

Även en bäverkapad björk fanns på vegetationen. Vad som kommer att hända i framtiden vet ingen.

- Om vinden tar i så finns det väl risk att ön vandrar vidare i sjön. Jag bedömer att tjockleken är minst en meter under vattenytan.

Lennart Öberg och de boende i området har fått uppleva en mycket märklig naturförändring. En ny ö har fötts vid Ullnäset!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons