Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nationell skyldighet

Annons

Svar till "Morgonrodnadens hind", 20/2:

Signaturen påstår att Fremling och hans parti stöder det värsta övergreppet mot en lokalbefolkning i modern svensk historia.

Riksdagen har i stort sett enigt beslutat om en jaktlag som innebär att Sverige ska värna om den biologiska mångfalden och ha en livskraftig vargstam.

Det är en nationell skyldighet för oss i riksdagen att se till att kommande generationer får möjlighet att uppleva vargar i vår natur. Därför beslutar vi att vargen ska ha möjlighet att etablera sig i de naturområden som passar för varg.

Folkpartiet har preciserat partiets vargpolitik i åtta punkter:

1. Folkpartiet värnar om den biologiska mångfalden.

2. Sverige ska ha en livskraftig och jaktbar vargstam.

3. Det viktiga är en genetiskt livskraftig vargstam. Detta måste bedömas på vetenskapliga grunder och då får antalet djur en underordnad betydelse.

4. Mycket tyder på att det etappmål för varg som riksdagen beslutade om 2001 kommer att nås inom ett par år. Det är därför angeläget med en utvärdering.

5. Beslut i skyddsjaktsfrågor ska kunna delegeras till ett regionalt förvaltningsområde när vargstammen bedöms vara livskraftig.

6. § 28 i jaktförordningen måste förändras så att en djurägare får rätten att skydda alla sina tamdjur. Detta innefattar rätt att skydda fäbobrukets djur och jakthundar.

7. Ett dödat rovdjur får avlägsnas från platsen efter tillstånd av polisen.

8. Drabbad tamdjursägare ska ges skälig ersättning för kostnader i samband med skador på tamdjur som orsakats av rovdjur.

LENNART FREMLING (FP)

RIKSDAGSLEDAMOT

Mer läsning

Annons