Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon kronor i vite

Annons

Redan i början av sommaren konstaterade Arbetsmiljöverket att vårdcentralen i Leksand inte hade gjort något åt de brister som påpekades vid ett besök i september 2004.

Det handlar bland annat om att arbetsledarna inte har tillräckliga kunskaper i arbetsmiljöfrågor, att bullernivån vid röntgenarbetsplatserna är för hög och att det saknas låsbara klädskåp till alla anställda.

Vårdcentralchefen Lena Törnfeldt sa då till tidningen att man visste vad som behövde göras , att det fanns en plan för arbetet men att det hela tar tid att genomföra.

"Det hela kommer att ordna sig nästa år då vi precis fått klartecken till en ombyggnad" lovade vårdcentralchefen.

Samma besked fick även Arbetsmiljöverket som dock inte nöjer sig med löften utan vill se handling.

- Inte för att Landstinget Dalarna har utmärkt sig i tidigare fall, men det räcker inte med försäkringar om att arbetet ska göras. Vi har blivit blåsta förr, säger Arbetsmiljöverkets handläggare Lars Nygren.

Ett vite på en miljon kronor är en ovanligt hög summa.

- I det här fallet har det att göra med kostnaden av den planerade ombyggnaden. Vi vill med vitet säkra att den verkligen blir av, fortsätter Nygren.

För att slippa betala en miljon kronor måste vårdcentralen i Leksand bland annat ha gjort följande åtgärder före den 31 december 2006:

3 Infört skriftliga rutiner och handlingsplaner för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska gå till samt utsett vilka som ska medverka.

3 Sett till att arbetsledarna har kunskaper om arbetsmiljöregler samt fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som innebär hälsorisker och olycksfall.

3 Alla arbetstagare ska ha tillgång till låsbara klädskåp.

3 Antalet läkarexpeditioner och distriktssköterskeexpeditioner måste motsvara antalet tjänstgörande läkare och distriktssköterskor.

3 Mottagningssköterskan ska kunna samtala ostört med patienter.

3 Ventilationsbullret vid röntgenarbetsplatserna måste minskas till 40 dB.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons