Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon dyrare än väntat

Annons

En mycket tung post för socialnämnden är de personliga assistenterna. I budgeten förra året fanns 50,8 miljoner kronor till den del av LSS-omsorgen där de ingår. Och de tar merparten av den potten och lite till då det blev ett underskott på 6,1 miljoner kronor.

En orsak till det är sjuklönerna då kommunen måste stå för de fjorton första dagarna även för de privata assistentföretagens personal.

Den personalgruppens sjuklön kostade cirka två miljoner kronor.

- Och det var en miljon kronor mer än vi hade räknat med, säger omsorgschefen Tommy Qvarfordth.

Förra året behövde 103 handikappade personlig assistent. Av dem hade 37 assistenter från de privata företagen. För närvarande finns det sju sådana verksamma i kommunen.

Kommunen är skyldig att stå för de första 20 timmarnas assistenttid i veckan både för egna och privata assistenter. Socialförvaltningen räknar med att assistenterna till varje handikappad kostar 240 000 kronor per år.

För de 103 som hade det i fjol blev totalkostnaden därmed 24 720 000 kronor för enbart den delen. Av det betalades 8 880 000 kronor ut till de privata företagen.

Därtill kommer kommunens kostnader för den tillfälliga utökningen av assistenttimmar på grund av exempelvis resor. Förra året kostade det 8,4 miljoner kronor.

Eftersom ingen har tillsyn i de privata företagen får kommunen ofta lita till att de uppgifter de lämnar för att få ersättning stämmer. Då branschen växer kan man utgå ifrån att en del lyck- sökare kommer in och de ökar risken för att kommunerna får betala för mycket, anser Tommy Qvarfordth.

- Jag utgår dock ifrån att de sju företag vi arbetar med är seriösa, men vi måste givetvis vara extra uppmärksamma, säger Tommy Qvarfordth.

Revisorerna har kritiserat socialtjänsten i Falun för att ha dålig koll genom att handläggningen sker på flera ställen.

- Det är viktigt att vi ser över våra rutiner så att det inte blir för många personer involverade i det här, säger Qvarfordth.

För i år är kostnaderna för den del av LSS där personliga assistenter ingår utökad till 58 miljoner kronor. De täcker i princip enbart dem som i dag har personlig assistent. Men redan nu ser det ut att kosta minst tre miljoner kronor till.

Just de ökande kostnaderna är ett rent elände, anser socialchefen Ulf Johansson. LSS-lagen är så tvingande för kommunerna att det bara är att betala vad det kostar. Därmed riskerar LSS att äta ur äldreomsorgen som inte är lika hårt reglerad. Ulf Johansson anser därför att staten borde överta hela det ekonomiska ansvaret för LSS.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons