Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En matresa mellan hårda pärmar

Annons

Nätverket startades 2002 av de tidigare ägarna till Dala-Husby hotell Leena och Pelle Höbinger. Idag ingår 26 hotell i nätverket, från Mötesplats Österlen i skånska Löderup till Björkuddens Hotell & Restaurang i Sandöverken vid Höga kusten. Dessutom finns ett hotell i England och ett i Kenya.

Kriterierna för att få vara med i nätverket är att hotellet inte har fler än sju rum, men maten ska hålla en mycket hög nivå. Det är med andra ord inte vilka syltor som helst som presenteras i boken.

Tre hotell i Dalarna finns med i boken som bär det fyndiga namnet Smakriket: Dala - Husby hotell & Restaurang förstås, samt Dala Floda Värdshus och Korstäppans Hotell & Pensionat i Leksand.

Varje hotell presenteras med recept på en tre rätters meny och vackra bilder av omgivningen fotograferade av Malin Larson som också har formgivit boken tillsammans med Alvina Hed-Westerlund.

Dessutom får läsaren veta lite om ägarna till hotellen. Många har en yrkesbakgrund fjärran från restauranglivet, som Bo Lindquist. Han var sjöman innan han slog ankar för gott och tillsammans med sin fru byggde om det gamla kommunhuset på Styrsö till ett pensionat.

Recepten är av olika svårighetsgrad. En del av dem klarar även novisen vid spisen, andra kräver sin kock. Men törs man ha en så vacker bok i närheten av puttrande grytor?

Nja, den är utformad som en så kallad coffee table-bok; det är den sortens bok som ligger framme väl synlig i hemmen, som man inte läser från pärm till pärm utan bläddrar i lite förstrött och författarna vill naturligtvis att läsaren ska lockas att besöka hotellen. Men den som vill pröva något av recepten kan ju alltid skriva av dem på ett kladdpapper.

Malin Larson har nästan inte använt blixt över huvud taget. Det ger ett mjukt ljus åt den fotograferade maten.

Många av uppläggen är rena konstverk i sig, som Viktor Angmos blåmusslor under en genomskinlig kupa av gelé gjord på veteöl.

Det är första gången Malin fotograferar mat. Annars är favoritmotivet hundar.

Men några recept på hund finns inte i boken.

KÄLLA: SMAKRIKET STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons