Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En man döms för grova bedrägerier via Facebook – frikänns dock från 33 liknande brott

En man från Borlänge kommun har dömts för grova bedrägerier samt försök till grova bedrägerier. Däremot frikänns han från 33 andra liknande brott. Mannen erkänner brotten han döms för.
Ett gift par från Ludvika kommun har dömts för flera penningtvättsbrott. Mannen förnekar brott medan kvinnan erkänner att par av brotten.

Annons

En man från Borlänge kommun har dömts för grova bedrägerier samt försök till grova bedrägerier. Däremot frikänns han från 33 andra liknande brott. Mannen erkänner brotten han döms för. Ett gift par från Ludvika kommun har dömts för flera penningtvättsbrott. De både erkänner och förnekar brott.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

SÅ KÖPER DU PLUS

Domen från Falu tingsrätt är på hela 81 sidor och handlar om grova bedrägerier samt försök till grova bedrägerier. Tingsrätten konstaterar att tillvägagångssättet är detsamma i samtliga fall. Ärendets 34 olika målsäganden är samtliga män och har blivit kontaktade på Facebook av en person som utgett sig för att vara en kvinna. Namnet på kvinnan har varierat mellan fyra, fem olika alias.

Efter en stunds chattande har "kvinnan" lurat till sig koderna till målsägandens internetbanker och genom att använda sig av målsägandenas personnummer kunnat kontakta deras telefonbank och fört över pengar. Enligt tingsrätten har summorna varierat mellan 900 och 200 000 kronor.

På så sätt har många av målsägandena blivit av med sparpengar och flera av dem har även blivit helt barskrapade, skriver tingsrätten i sin dom.

En Borlängebo i 35-årsåldern har nu dömts till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för två fall av grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning, samt två fall av försök till samma brott. Enligt tingsrätten är enda anledningen till att försöken inte fullbordades att telefonbanken var stängd vid de tre tillfällena. Brotten har begåtts i september och oktober i fjol.

Tingsrätten påpekar att om fängelse hade valts som påföljd så hade mannen dömts till ett års fängelse. Mannen ska även betala skadestånd till de två målsäganden som han lurade på pengar. Han har erkänt de fem brott som han döms för. Tingsrätten påpekar även att mannen sedan tidigare dömts flera gånger för liknande brott.

Mannen var även åtalad för hela 33 andra liknande brott (bedrägeri samt grovt bedrägeri) men tingsrätten anser att bevisningen inte håller för att det ska stå helt klart att det var mannen som begick dessa brott. Därför frikänns mannen från dessa 33 brott, som ska ha begåtts mellan januari och september i fjol.

Ett gift par från Ludvika kommun har dömts för penningtvättsbrott. De har upplåtit sina bankonton till olika bedragare och efter att pengarna kommit in på kontona har de fört pengarna vidare. Mannen döms för sju fall av penningtvättsbrott och kvinnan för fyra. Brotten har begåtts mellan juni och oktober i fjol.

De båda döms till skyddstillsyn och ska även betala skadestånd till målsägandena som lurats på pengar. Mannen förnekar brott i samtliga fall medan kvinnan erkänner ett par av brotten.

Fler artiklar om samma ämne:

Oktober 2016: Misstänkt storbedragare från Borlänge utgav sig för att vara kvinna och lurade män på pengar via Facebook – fler misstänks i härvan

April 2014: Storbedragare döms till fängelse

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons