Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mäktig syn i skogen

Annons

- Jag var ute med min kamera och vandrade i skogen när jag plötsligt upptäckte en lappuggla med fyra ungar, det var en mäktig syn, berättar Karl-Johan.

Ugglefamiljen hade bosatt sig vid ett gammalt älgpass, bara någon meter upp från marken.

- Hanen var ständigt ute på jakt efter sorkar och annan föda, ibland kom han flygande med mat och överlämnade bytet till honan, som i sin tur såg till att ungarna fick mat, berättar Karl-Johan.

- Det var många år sedan jag såg en lappuggla i de här trakterna, det var första gången jag var så här nära, det är en imponerande fågel.

- Jag var bara någon meter ifrån ugglefamiljen och fotograferade, ugglemor med barnen verkade inte ha någonting emot att bli plåtade, berättar Karl-Johan.

Karl-Johan återkom flera dagar till boet och fotograferade, den tredje dagen hade en av ungarna ramlat ur boet och dött.

Lappugglan lever i de nordligaste barrskogsområdena i Europa, Asien och Nordamerika.

I Sverige är de vanligast i Norrbottens och Västerbottens skogsmarker där lappugglan jagar smågnagare vid myrkanter och andra öppna ytor som kalhyggen, ängsmarker och kraftlednings-gator.

Lappugglan överlever oftast även när tillgången på föda är knapp, men för att kunna häcka och föda upp sina ungar behöver den rikligt med föda. Antalet lappugglor varierar därför från år till år, eftersom antalet smågnagare varierar kraftigt.

Även om lappugglan är en av landets största ugglor är den egentligen mindre än den ser ut. Storleken beror främst på den luftiga fjäderdräkten.

Från vingspets till vingspets kan den bli upp till en och en halv meter och kroppslängden kan bli upp till 70 centimeter. Kroppsfärgen är grå och fjäderdräkten i det stora ansiktet utmärks av flera tunna, mörka ringar som omger de gula ögonen.

Från mitten av april till mitten av maj lägger honan sina ägg, vanligtvis tre till sex stycken men ibland så många som nio.

Lappugglor övertar andra fåglars bon, gärna risbon efter duvhök, ormvråk eller bivråk. I undantagsfall kan den nöja sig med stubbar. Det största hotet mot lappugglan är bristen på bon till följd av skogsavverkningen.

Andra allvarliga hot är olaglig jakt och handel med vuxna ugglor, ungar och ägg. Kraftledningar och trafik är också faror för arten.

I kväll kan ni se ett reportage och bilder om lappugglefamiljen i tv på Gävle-Dala-nyheterna.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons