Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljus idé - jämför ljusen

Annons

De flesta av oss kan inte tänka sig vare sig en lucia eller jul utan tända stearinljus, trots att det innebär faror.

Varje jul förstörs hundratals hem av bränder som i de flesta fall orsakas av levande ljus. Många människor skadas eller omkommer i bränderna.

- Inte minst därför är det viktigt att ta det försiktigt och vara observant på riskerna med levande ljus. Man bör till exempel ha obrännbara ljusstakar utan dekorationer, alltså inga träljusstakar med mossa eller silkespapper, säger brandingenjör Peter Svensson.

Testföretaget Consumercontent har på tidningens uppdrag låtit testa åtta vanliga sorters vita stearin- eller paraffinljus.

Testet, som utförts av Sveriges provnings och forskningsinstitut (SP) i Borås, omfattar bland annat undersökning av hur länge ljusen brinner, i vilken utsträckning de sotar och om de rinner.

Ansvarig för testen har provningsingenjör Rauno Pyykkö varit.

- Jag tycker att ljusen är ganska likvärdiga. De billiga är alltså lika bra som de lite dyrare, säger han.

För att rättvist kunna jämföra ljus som till viss del har olika längd och tjocklek har SP mätt brinntiden per centimeter ljus.

Eldorado brinner långsammast med 24 minuter per centimeter. Snabbast av de testade ljusen är ICA:s Deco med en brinntid på 17 minuter per centimeter.

Omräknat i pengar blir det stora skillnader.

Tio timmars brinntid för Liljeholmens ljus - de dyraste - kostar 7,86 kronor jämfört med Eldorado som kostar 1,58 kronor.

Inget av de testade ljusen rinner eller sotar när det brinner. Däremot är det skillnader i hur lång tid de ryker efter släckning. Längst rökutveckling efter släckning har Liljeholmens ljus med 14 sekunder. Kortast har ICA:s Deco med sex sekunder.

- Just sotningen efter släckning kan lukta illa och vara irriterande för många, säger Rauno Pyykkö.

Av de testade ljusen hade Coops ID klart längst brinntid, nästan tre timmar längre än Willys Fixa och två timmar och 40 minuter längre än Liljeholmens.

Dock varierande brinntiden mellan de tre testade ID-ljusen med som mest 25 minuter, vilket kan vara estetiskt irriterande. Det är till exempel inte skojigt om det tredje adventsljuset plötsligt "brinner" förbi det första.

Ljusen från Eldorado hade inte någon avvikelse alls i brinntid.

För den som enbart är intresserad av att få så mycket brinntid som möjligt är Eldorados ljus att föredra.

Liljeholmens ljus är nästan fem gånger så dyra.

Varför är ni så dyra?

- Vi sätter inte det pris butikerna tar ut av konsumenten. Vi säljer våra ljus till grossisterna, till exempel ICA eller Coop centralt, för ett pris. Sedan avgör de vad de vill ta i butik. Ofta sätter de ett lägre pris på sina egna varumärken, säger Maria Johansson som är produktchef vid Liljeholmens.

- Dessutom har vi en mycket hög kvalité på våra ljus. Vi anpassar till exempel alltid veken efter stearinet så att det ska bildas en hård kant som gör att ljuset inte rinner.

- Vi har dessutom en gedigen och bra tillverkning i Oskarshamn, använder alltid en fin råvara och har mycket kvalitetstester.

MIKAEL BERGLING/CC

Mer läsning

Annons