Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lekfull havshyllning

Annons

Ulrika Vargtand visar ett antal färgsprakande akrylmålningar med havsmotiv. Här och var har hon lagt in glitter och i en av målningarna använder Ulrika självlysande färg.

Maken Eriks skulpturer av metall går i en betydligt mer dämpad färgskala.

Men om man ser efter noga upptäcker man att hans segelbåtar, rockor och bläckfiskar skimrar av kulörer som målar upp flammor på den matta metallen.

Tekniken kallas blånering och effekten får man genom att värma upp metallen över en gassvets. Nyligen upptäckte Erik att tekniken fungerar utmärkt även på koppar.

Erik började smida som 30-åring, men redan som pojke då han såg ett program på tv om samurajsvärd, väcktes längtan efter att få jobba i metall.

Under fyra år deltog Erik Vargtand i en seglats på världens hav.

Erik och Ulrika gifte sig till havs och hela utställningen handlar om havet som världens livgivare och om hur det har knutit paret samman.

Flera av utställningens målningar och skulpturer kompletteras med texter som är en blandning av lekfull poesi, folkbildning och en allvarlig vädjan till människan att vara rädd om naturen som är förutsättningen för hennes överlevnad.

På en vägg hänger en varning från Creeindianderna till sina erövrare som säger att pengar kan man inte äta.

-Så många av svaren på våra moderna problem, som miljöförstöring och brist på andlighet, finns hos ett folk som västvärlden har förintat, säger Ulrika Vargtand som delar sin fascination för den amerikanska kontinentens urinnevånare med maken.

Vernissaget håller på mellan klockan 14.00 till 17.00 i dag lördag.

Utställningen pågår sedan fram till den 11 februari och galleriet är öppet måndag till söndag klockan 14.00-17.00 och onsdag klockan 17.00-19.00.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons