Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kulturaffär i hästväg

Annons

Igår blev affären klar och hästarna började packas in och dokumenteras redan samma eftermiddag. 200 trähästar, främst från 1800-talet, samt ett 60-tal målade tuppar och en liten samling med Jemt-Olles träsnidarkonst ingår i köpet. Dyrbarast i samlingen är Winter Carl Hanssons 1700-talshästar.

Köpet blev möjligt tack vare Dalarnas Försäkringsbolags Kulturstiftelse som de senaste tio åren försett Dalarnas museum med åtskilliga föremål.

Dalarnas museums föremålsan-svarige, Rune Bondjers, var på onsdagen på plats i Dala-Järna Konstgård, där dalahästsamlingen varit ett stort dragplåster.

- Vi är förstås oerhört glada, säger Rune Bondjers, som på det här viset får museets hästsamling mångdubblad.

Han hoppas nu att Dalarnas museum efter ombyggnaden ska kunna visa trähästarna i ett avgränsat rum.

- Idag är det nästan omöjligt att hitta gamla unika trähästar, säger han. Särskilt glad är han åt den häst som räknas som världens äldsta kommersiella häst och åt världens minsta dalahäst, som ingår i Guiness rekordbok och som tillverkats av Tomas Holst.

- Jag tycker också mycket om de äldre ljusa hästarna med blå prickar. De röda kom ju senare, på 30-talet.

Rune Bondjers blev uppringd av Tomas Holst för ett par veckor sedan och informerad om att försäljningen annonserats ut på nätet. Tomas Holst hade ganska omgående fått höga bud på samlingen, inte minst från utlandet. En budgivare hade en idé om att öppna ett dalahästmuseum i Gamla stan.

- Men vi vill ju att så många som möjligt i Dalarna ska få se kusarna, så vi valde att sälja under marknadsvärdet, säger Tomas Holst, som inte vill gå in på exakt köpesumma, utan bara konstaterar att den ligger i miljonklassen.

Det handlar ju inte bara om pengar utan också om att ge hästarna ett värdigt hem, menar han.

När Tomas Holst började samla trähästar var det inte många som såg kulturvärdet i hästarna. Idag när man kan få ge 10 000 kronor för vad Tomas kallar "en vanlig blåbening", försvinner många av de gamla leksakshästarna för alltid till stora samlingar utomlands. De omfattas nämligen inte av exportförbud. Det har också uppstått en marknad med förfalskningar.

Margot och Tomas Holst har ett bra tag funderat på att trappa ner på öppenhållandet i Dala-Järna Konstgård för att få mer tid över, bland annat till eget skapande. Men några tankar på att göra sig av med Konstmuseet eller sluta med utställningar har de inte.

- Det har trillat en och annan tår när vi packat ner hästarna, säger Margot. Hästarna är ju så personliga och vi har många minnen förknippade med hur vi förvärvat dem.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons