Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En konstig odör sprider sig vid kommunhuset

Annons

Många gamla Hedemorabekanta har talat om att det är bra att jag skriver insändare om hur kommunens administration håller på och stökar. Men en person sade: "Du som alltid varit en glad skit, har väl inte blivit en gnällig gubbe?"

Jag svarade: "Det sitter folk hemma och gråter, när de skrattar blir det inga insändare."

Jag har det bra, jag har väldigt bra personliga assistenter. Jag kan göra saker utan att behöva blanda in kommunen.

Kommunen får ersättning från staten för mina assistenter enligt en lag som kallas LASS. Enligt sitt regelverk avsätter kommunen en procent av denna ersättning till ett omkostnadskonto för assistenterna, bland annat till resor.

Eftersom jag alltid tyckt om att resa hörde vi oss för om vi kunde åka till Ånge.

Vi åkte i min bil, det var ett veckoslut i januari.

När jag gör något brukar det alltid komma surt efter, så även nu. 8 juni fick assistenterna ett brev med följande besked: "...projektets omkostnadskonto är slut. Det vill säga att det inte finns några pengar kvar till personliga utlägg vid exempelvis restaurangbesök, fika, bio etcetera. Kommunen kommer därför inte att betala ut ersättning för personliga utlägg." Det enda som fattas är ha-ha.

Det är sorgligt att mina utsvävningar ska ställa till det för assistenterna. Även om staten beviljat mig personlig assistans och betalar huvuddelen av kostnaderna, räknas assistenterna som kommunanställda.

Jag trodde att det var praxis att arbetsgivaren håller med sådant som tvål och toapapper, men här gäller tydligen regelverket för sådana väsentligheter. Däremot tycks sådana bagateller som fastighetsaffärer gå under begreppet praxis.

Eftersom jag bor granne med kommunhuset har jag lagt märke till en konstig odör, om denna beror på att det saknas tvål och toapapper, att något är ruttet eller på något annat kan inte jag avgöra.

Ett litet råd ändå, enligt lag ska målet vara att handikappade ska leva som andra och nu när fyrtiotalisterna kommer att behöva hjälp räcker det nog inte med ett veckoslut i Säffle eller Ånge, de kanske vill åka ända till Göteborg.

JAN HANSSON

Mer läsning

Annons