Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En knallgul solskenshistoria i Svärdsjö

Annons

Korvgrillning, lotteri, Svärdsjö spelmanslag och så hästar förstås. De fyrfota djuren var ett viktigt inslag vid tisdagskvällens invigning av Svärdsjö kan vid Gruvbacken i Svärdsjö.

- Det är svårt, konstaterade en treårig Josefin Bellman medan hon fokuserade på att färglägga en alldeles egen dalahäst.

Dalahästar behöver absolut inte vara röda med kurbitsmönster. Det visade Josefin Bellman och Daniel Sandell, sju år, med övertygelse i går vid invigningen av Svärdsjön kan.

Svärdsjöhästtillverkaren Hans-Göran Åkers och hans fru Monika som fanns på plats för att sälja sina egna skapelser lät barnens fantasi flöda på de omålade dalahästarna. Och resultatet blev förstås en sprakande blandning av rött, grönt, blått och orange.

Josefin Bellman som bor i Stockholm i vanliga fall hälsar på mormor och morfar i Övertänger i sommar. Hennes häst blev en riktig solskenshistoria i knallgul dräkt.

- Fast min favoritfärg är blå, fastslog hon mellan penseldragen.

I anslutning till invigningsplatsen vid Gruvbacken visade Svärdsjö ridklubb upp sin verksamhet och lät både barn och vuxna prova på ponnyridning.

- Det är kul men jag kan inte rida för mycket. För då hinner jag inte se på tv, sade treåriga Simon Hedman som hade kommit till Gruvbacken tillsammans med sin moster Maria Erks.

Svärdsjö kan arrangeras i år för fjärde gången med intresseföreningen i spetsen. Tidigare år har invigningen hållits vid Hedenborg och vid Svärdsjö torg, men i år stod Gruvbackens samlingsplats färdig efter en ordentlig uppfräschning och då var det självklart att det var där festligheterna skulle hållas.

Från tisdag till söndag den här veckan blir det aktiviteter i var och varannan buske runt Svärdsjö. Bland annat hålls trivselkväll vid kolmilan i Svartnäs, Svärdsjökväll med glödstekt sill vid gammelgården i Svärdsjö, konstutställning i Östansjö och i bystugan i Hillersboda och vildmarksmarknad i Svartnäs.

Under tisdagskvällens invigningscermoni passade Svärdsjö intresseförening på att dela ut Svärdsjö kan-priset till familjen Hellström som driver Trollnäs pensionat och 1 000 kronor ur Svärdsjöfonden till Svärdsjö ridklubb.

- Ridklubben har en föredömlig verksamhet som engagerar närmare 200 ungdomar i Svärdsjö och familjen Hellström har inte bara drivit sitt pensionat utan även visat att de bryr sig om hur det går för orten, sade intresseföreningens ordförande Göran Forsén.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons