Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En i sydkoreansk gisslan dödad

Annons

En av de 23 sydkoreaner som togs som gisslan i förra veckan dödades på onsdagen. Samtidigt florerade motstridiga uppgifter om att åtta i gisslan släppts av talibanerna.

Den afghanska regeringen bekräftade senare att en av talibanernas fångar dödats.

Talibanerna hade tidigare under dagen sagt att man skulle börja döda de 23 sydkoreanerna på eftermiddagen om inte den afghanska regeringen friger talibanfångar.

En stund senare sade talesmannen att man nu satt en sista tidsgräns för de kvarvarande i gisslan.

Samtidigt rapporterades i sydkoreanska medier att åtta i gisslan hade släppts, och var på väg till en amerikansk militärbas i Ghazniprovinsen.

I tisdags sade sig talibanerna vara villiga att släppa åtta i sin gisslan om regeringen släppte motsvarande antal talibanfångar, men Afghanistans president har tidigare sagt att någon utväxling inte kommer att ske.

Det var förra torsdagen som talibanerna kidnappade sydkoreanerna när de färdades i en buss mellan Kabul och Kandahar i södra Afghanistan. Gruppen, som till större delen består av kvinnor, tillhör en kristen kyrka och befann sig på ett välgörenhetsuppdrag i landet.

Sydkoreanerna är den största gruppen utlänningar som tagits som gisslan av talibanerna sedan den strikt islamistiska regimen störtades från makten i Kabul av USA och dess allierade på hösten 2001.

Talibanerna, som slogs ned och splittrades under USA-alliansens invasion, har under de senaste åren synbarligen byggt upp mycket av sin tidigare styrka, särskilt i de sydöstra delarna av Afghanistan, och blir allt djärvare i sina aktioner.

En journalist, Christoph Reuter, och hans afghanska tolk kidnappades under natten till onsdag, då de var på väg till en by där 23 civila föll offer för Natobombningar för två veckor sedan.

Enligt guvernören i Kunarprovinsen, Shalizai Didar, släpptes han under onsdagen efter medling av åldermän i området.

Journalistens arbetsgivare, den tyska tidningen Stern, kunde dock inte få frisläppandet bekräftat.

Under den senaste veckan har även två tyskar kidnappats i Afghanistan. En av dem påträffades död i helgen.

TT

Mer läsning

Annons