Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-En hundralapp betyder mycket

Annons

Riksdagsmannen Per-Erik Granström (s) gästade i tisdags Hedemora för att informera och svara på frågor om det höjda barnbidraget.

Ledsagare under dagen var arbetarekommunens ordförande Kicki Printz.

Granström ställer sig kritisk till Säters kommuns beslut att räkna av barnbidragshöjningen från socialbidraget. Något som i praktiken innebär att höjningen går från händerna på bidragsberoende barnfamiljer direkt ner i kommunens ficka.

-Det var aldrig meningen att det var kommunerna som skulle tjäna på det här när vi lade fram förslaget, säger Granström.

Kommunalrådet i Hedemora, Gun Drugge (c), och hennes partikollegor i Säter, hävdar ofta att den socialdemokratiska regeringen gör det lätt för sig genom att lägga över ansvar på kommunerna, så även i den här frågan.

Hur ser du på det?

-Vi gör så här för att det handlar om kommunalt självstyre. Vi anser att det är rimligt att kommuner ändrar sina regler för socialbidrag så att det gynnar barnfamiljer.

-Och i just den här åtgärden kostar ju inte kommunerna en krona. Om en kommun inte höjer socialbidraget så familjer tjänar på det så var det definitivt inte det vi ville när vi lade fram förslaget, säger Per-Erik Granström.

Han hävdar att höjningen av barnbidraget också är viktigt sett i ett större perspektiv.

-För många barnfamiljer betyder en hundralapp per barn mycket. Kanske kan de unna sig något extra. Om fler familjer får råd att konsumera mer betyder det i förlängningen att det skapas fler jobb, säger Granström.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons