Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En himla idé

Annons

De ekonomiska problemen för Leksands konstmuseum har fått många att engagera sig och komma med idéer för hur verksamheten ska kunna drivas mer lönsamt i framtiden.

En av dem som tänkt till är förre hotellägaren Klockar Per Sandberg i Tällberg.

- Mitt förslag är att man lockar med himlen, säger Klockar Per som samlat lokal konst på temat och även gör föreläsningar i ämnet.

Ingen annan kommun i landet kan med fog säga sig ha så många kopplingar till himlen som Leksand har. Det finns dokumenterat både på dalmålningar, genom diktning och fram till dagens konst, slår han fast.

- Karlfeldt var helt klart inspirerad av dalmålningarna när han skrev dikten om Elias himlafärd med lökkupolen på Leksands kyrka och allt.

Dikten inspirerade i sin tur konstnärinnan Stina Sunesson som bodde i Tällberg mellan åren 1960 och 1998. Hennes tavla om Elie himlafärd är full med detaljer från Karlfeldts dikt.

- Sedan har vi Rune Lindström. Himlaspelet är också inspirerat av de gamla dalmålningarna och vi får inte glömma Paul Lund och hans dikt om Leksandskullan och Vår Herre som Kejsar Kalle Sunesson tonsatte, fortsätter Klockar Per.

Genom att utveckla temat "Leksand är himmelriket" och låta det bli ett permanent inslag på museet, tror Klockar Per att publiken skulle strömma till.

- Alla vill väl komma till himlen!

Den ekonomiska insatsen skulle enligt honom stanna vid cirka 300 000 kronor då dalmålningarna tillhör kulturhuset och Dalarnas museum och kan lånas gratis.

- Stina Sunessons tavla med Elias är den enda som skulle behöva köpas. Den har enligt mig en central roll i hela idén.

- Jag hoppas nu att vi kan starta någon form av insamling där både företag och allmänhet kan vara med och sponsra ett sådant inköp.

Vissa kontakter har redan nu tagits med såväl konstmuseet som kulturförvaltningen och intresse finns för himla-idén.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons