Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En handbok för äldre

Annons

Vi lever i ett informationssamhälle och information av alla de slag och i alla de former väller fram.

Men att hitta det man behöver i informationsflödet kan vara svårt upptäckte Torbjörn Thoring.

Han beslutade därför att göra en sammanställning av matnyttig information för SPF:s medlemmar. Och sedan arbetet började i oktober har han inte haft några fritidsproblem. Vardagsrummet är fyllt av papper, broschyrhögar och de pärmar som ska bli handboken.

- Tanken är att den sedan ska fyllas på med ny information när sådan kommer, säger Torbjörn Thoring.

Och det han åstadkommit hittills är en mycket omfattande och fyllig sammanställning som täcker in de flesta områden.

Där står bland annat att läsa om vilket utbud av tjänster och service som kommun och landsting tillhandahåller, vad de kostar och vilka rättigheter som de gamla har att få ta del av dessa. Hur man beter sig för att få det man behöver och hur man överklagar om man nekas.

Där finns också en telefonlista och en ordbok som översätter många av de begrepp som myndigheter och sjukvård använder sig av.

Men boken innehåller också en mängd råd och tips om hur man ska sköta om sig både fysiskt och mentalt för att må bra och leva längre. Hur man ska skydda sig mot olyckor, våld och inbrott finns också beskrivet. Ett kapitel tar också upp frågor kring livets slutskede.

I en första omgång har SPF gjort 200 handbokspärmar, som inom kort ska erbjudas till i första hand medlemmarna till ett självkostnadspris av 40 kronor.

- Vi kör det som en testupplaga först för att se hur den tas emot, säger Torbjörn Thoring.

Det kostade 12 000 kronor att ta fram de 200 exemplaren av handboken. Både kommunen, landstinget och försäkringskassan tyckte att den var så bra att de bidrog med 4 000 kronor vardera.

Men det är inte bara bokledes som Falubygdens SPF tänker sprida information till medlemmarna och deras anhöriga. Som ett komplement till handboken inrättar SPF också från och med februari en informationstjänst dit det går att ringa ett par timmar på torsdagseftermiddagarna och få råd.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons