Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv miljon satsas på saltprojekt

Annons

Nu verkar det som att Vägverket går in med närmare en halv miljon kronor för att pumpa bort vägsaltet ur Germundsbo vattentäkt i Avesta kommun.

- Förmodligen kör vi i gång att pumpa så snart som möjligt, säger Helen Lindholm, miljöinspektör i Avesta.

Ända sedan 1998 har Avesta kommun och Vägverket utrett vilken påverkan vägsaltet på riksväg 70 har på grundvattnet vid kommunens vattentäkt i Germundsbo.

Det har visat sig att salthalterna faktiskt ligger ovanligt högt i vattentäkten där vägsaltet lätt rinner ner i grundvattnet från vägsvackan i Rembo.

- Det är inget farligt med höga salthalter i vattnet men det påverkar hårdheten på det och kan skapa vissa tekniska problem i ledningar och så vidare. Vi tog fram ett underlag som visade hur salthalten kan minskas och skickade en förfrågan till Vägverket om de kunde tänka sig att gå in med projektpengar, säger Helen Lindholm.

I mitten av december kom ett svar från Vägverkets direktör Håkan Wennerström att Vägverket nu ansöker om så kallade FUD-medel (Forskning-Utveckling- Demonstration) för att börja pumpa upp salt ur vattentäkten i Rembo.

Tanken är att projektet sedan ska kunna användas som demonstrationsprojekt då liknande arbeten behöver göras runt om i hela landet.

- Det verkar mycket hoppfullt att man beviljas pengarna. Totalt kan det handla om en halv miljon, säger Helen Lindholm och förklarar hur saltet ska pumpas upp ur Badelundaåsen i Germundsbo.

- Salt är tungt och det sjunker till botten av vattentäkten och lägger sig i "baljor". Genom att pumpa upp det gamla saltet som ligger där och ökar salthalten i grundvattnet kan man minska problemen.

Vägverket, som även ska åtgärda vägsaltavrinningen till Germundsbotäkten då man bygger mitträcke efter vägen mellan Avesta och Hedemora 2007-2008, kommer att stå som huvudman för projektet. Avesta kommuns tekniska kontor och miljökontor deltar i utförandet.

- Det finns två kommunala vattentäkter i Avesta, och den i Brunnbäck utnyttjas mest men Germundsbotäkten är en viktig reserv för oss inför framtiden, säger Helen Lindholm.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons