Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gång på 10000 år

Annons

Svar till Bosse i Brostugan, 10 december:

Bosse i Brostugan undrade i en insändare om de boende i Tylla, Räfstylla och Torsångs centrum riskerar att dränkas. Anledningen till hans oro är ett remissvar som Fortum skickat till byggnadsnämnden i Borlänge i samband med planeringen för utbyggnaden i Årby.

Jag kan lugna Bosse. Syftet med remissvaret var att upplysa byggnadsnämnden om de nivåer som kan uppstå i samband med extremt höga flöden, inte beskriva vad som kommer att hända.

Dalälvens vattenregleringsföretag har genomfört beräkningar av vad som skulle hända vid ett så kallat klass 1-flöde, och det är detta som återges i remissvaret.

Ett klass 1-flöde kan närmast klassas som en naturkatastrof. Om ett sådant skulle uppstå finns inga möjligheter att hålla vattnet i dammarna, utan stora mängder måste släppas igenom.

Den beräkning som gjorts visar att ett sådant extremt flöde skulle innebära att Runns yta stiger med cirka fyra meter. Statistiskt sett uppstår sådana flöden endast en gång på 10 000 år.

Men när man sysslar med vattenkraft måste man räkna på värsta tänkbara scenarier, av rena säkerhetsskäl. Fortum har tio dammar i Dalälven som enligt branschens egna, nya krav ska klara dessa flöden utan att själva dammen är i riskzonen. Det pågår ett intensivt arbete med att öka både dammluckornas kapacitet och höjning av dammkrön på först och främst dessa dammar.

Trots att säkerhetskraven är så strikta, måste både vi och resten av samhället planera för det osannolika. Ett eventuellt dammbrott uppströms Runn ger under normala förhållanden väsentligt mindre vattenmängder runt Runn än vad ett klass 1-flöde ger.

För oss är det självklart att upplysa om konsekvenser också av extremt höga flöden, som alltså inte är möjliga att förhindra genom att samla vattnet i kraftverksmagasinen, så att byggnadsnämnden ska kunna fatta så bra beslut som möjligt om detaljplaner.

Erfarenheter från tidigare extrema flöden (till exempel i Arboga hösten 2000) visar att fastigheter som byggts nära vattendrag drabbas hårt. Det är naturligtvis bra för alla om detaljplanerna läggs så att detta i möjligaste mån kan undvikas.

PETER ALTZAR FORTUMS VATTENKRAFT I DALÄLVEN

Mer läsning

Annons