Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fungerande 90-åring

Annons

För en tid sedan fick jag ett telefonsamtal från en man, som på perfekt svenska ville berätta lite om sin ungdomstid i Falun. Erik Bertil Mattsson, som han heter, emigrerade 1951 till Amerika. Han berättar, i ett senare brev, att han växt upp på Kung Magnigatan 11 och att han gått på Västra skolan 1939-1945.

Bert, som han kallas, hade i FK:s nätbilaga läst en artikel om mitt liv som lärare under drygt 40 år på Södra och Västra skolan. Han ville veta mera om Elsborg och fram för allt om Västra skolan. Hans tid på Västra var en lycklig tid, trots att aga var tillåtet öser han beröm över sina lärare.

Idag är det bestämt att skolan ska avvecklas om några år, den skola som i 90 år varit så omtyckt av både lärare, elever och övrig personal. Normalt när skolor läggs ner på grund av elevbrist brukar det vara skolor i ytterområden som först läggs ner, inte skolor i centrum där mycket av inflyttningen sker.

Västra skolan är en rikt utrustad skola. Där finns hantverkshus, idrottssalar, aula, fritidslokaler, bibliotek och hemkunskapslokaler alla av god standard. Många skolor i Falu kommun saknar sådana lokaler.

De brister, som i dag finns, skulle med en måttlig summa pengar kunna åtgärdas.

Av egen erfarenhet kan jag också intyga hur väl Västra fungerar för oss gravt handikappade.

Kommunfullmäktige! Riv upp ert beslut om nedläggning och gör Västra till en 1(4) -9 skola!

Till sist. Känner någon till Berts klassföreståndare Nils Vätter-gran (?) eller klasskamraten Gösta Spjut?

LARS ANDERSSON

Mer läsning

Annons