Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En friad för miljonrån på Åland

Annons

En 35-årig Norrtäljebo friades på torsdagen från ett grovt väpnat rån mot en bank på Åland i augusti förra året. Rånarna kom undan med omkring 15 miljoner kronor.

Chefsåklagare Krister Peterson tänker överklaga domen.

Minst fyra man deltog i rånet, som genomfördes med automatvapen. Bankpersonalen överrumplades i samband med leverans av svenska pengar till en värdetransport i Ålandsbankens garage i Mariehamn.

Tre av männen är spårlöst försvunna. En av dem är häktad i sin frånvaro. Hans identitet är känd genom DNA då han efterlämnade blodspår på brottsplatsen.

Åklagarens bevisning består till största delen av spårning av 35-åringens mobiltelefontrafik. Dessutom har han visat att denne efter rånet har spenderat mer än 300|000 kronor på LCD-tv, spionkamera, jeep, värdepapper och en resa till Thailand. Mannen är sjukskriven sedan flera år. Själv har han hävdat att han betalat sin överkonsumtion med pengar som han tjänat "svart".

Men Stockholms tingsrätt underkänner åklagarens bevis eftersom det varken finns teknisk bevisning eller vittnesuppgifter som knyter 35-åringen till rånet.

Visserligen talar sannolika skäl för att han på något sätt deltagit i rånplanerna. Men det är inte ställt utom rimligt tvivel att han deltagit i sådan mån att han kan dömas för gärningsmannaskap eller medverkan, blir domstolens slutsats.

TT

Mer läsning

Annons