Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En framtid med jobb i Dalarna

Annons

Det är inte bara vi som ser en ljusnande framtid för Sverige och svensk ekonomi. Nu är nästan alla bedömare eniga, om världsbilden stärks i ett ovanligt brett fält av länder och omfattar alla världsdelar. Den svenska ekonomin förstärks påtagligt och det finns en växande optimism om ekonomin bland både hushåll och företag.

Arbetsmarknadsstyrelsen har gjort en prognos för 2006/2007 där de intervjuat 9000 arbetsställen varav 343 arbetsställen finns i Dalarna. Utifrån det så kommer de fram till att arbetslösheten sjunker och sysselsättningen kommer att öka. Det finns alltså en stor optimism bland företag i vårt län.

Två saker i prognosen är värda att lyfta upp, dels ersättningsrekryteringar och dels omsättningen på arbetsmarknaden i Dalarna. Vi har länge vetat att vi har en rekordstor generation som nu går i pension.

Länsarbetsnämnden beräknar att ersättningsrekryteringar bara i Dalarna kommer att vara omkring 24000 personer fram till 2015, vilket motsvarar cirka 4000 personer årligen.

Vi har hävdat att trygga människor vågar mer och omsättningsstatistik kan vara ett mått på det. Omsättningen på Dalarnas arbetsmarknad är stor, i snitt närmare 25 procent av sysselsättningen per år. För oss är det ett bevis på att trygga människor vågar mer och vår välfärdsmodell kommer vi fortsätta att driva.

Detta inlägg i debatten gör vi för att vi vill ge en nyanserad bild av vårt Sverige, både det positiva och det negativa. Högerpakten vill få bilden mer negativ, för att det gynnar dem. Om vi med denna artikel kan ge en lite mer nyanserad bild så tror vi debatten om hur lösningarna på de problem som finns kan bli mer fruktsamma.

Vi socialdemokrater är i ständig opposition mot orättvisor och kommer därför aldrig vila på hanen på kampen mot arbetslösheten. I april i år bröt vi delmålsnivån om fyra procents öppen arbetslöshet i länet och det är vi mycket stolta över. Men vi socialdemokrater kommer aldrig att vara nöjda förrän vi nått målet om full sysselsättning!

Alla ska med. Så enkelt är det.

FOTO: ESBJÖRNJOHANSSON, GUNNNERAMBERG, ANDERSABRAHAMSSON, GUNNERAMBERG OCH CLAESSÖDERBERG/ARKIV KURT KVARNSTRÖM, ANNELI SÄRNBLAD, PER ERIK GRANSTRÖM, MARITA ULVSKOG, BARBRO HIETALA NORDLUND DAGENS DEBATTKVINTETT SITTER ALLA

Mer läsning

Annons