Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga av vikt

Annons

Hur blir det när en person går över 70-strecket? I Småland fick en 76-årig kvinna erfara hur handfallen svensk äldreomsorg kan stå när äldre inte mår bra. Efter en kortare tids depression gick kvinnan ner från 54 till 44 kilo utan att vårdpersonalen ingrep, detta trots barnens upprepade påpekanden att något var galet.

Vi får hoppas att liknande episoder inte ska hända inom vårt område, Västerbergslagen, där ju omsorgen om de äldre har omvittnat hög kvalitet.

Alla äldre är värdefulla just därför att de är människor, inte för vad de en gång kunnat prestera, var de kommer ifrån, etcetera.

Några må vara svagare och skörare men det gör dem ingalunda mindre viktiga och värdefulla och en del kan inte själva eller genom anhöriga göra sin röst hörd. Därför skulle jag vilja föreslå följande:

Att alla äldre ska vägas när de först anländer till ett äldreboende och att detta upprepas regelbundet och noteras, till exempel varje månad. Det kan bidra till att skapa trygghet både för de gamla, deras anhöriga och personalen. Våra äldre ska inte försummas!

CARL-DAVID DAHLMAN (KD) LUDVIKA/SMEDJEBACKEN

Mer läsning

Annons