Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- En förskräcklig syn

Annons

I Myntparken hade vandaler varit i farten natten mot lördag. Statyn Kerstin som vakar över parken hittades sönderslagen i fyra delar på lördagsmorgonen.

- Folk har ringt och varit ledsna över att statyn slagits sönder, säger Bernt Lennartsson på serviceförvaltningen.

Statyn ställdes upp i Myntparken 1946 då Hedemora firade 500-årsjubileum. Många har kopplat ihop statyn men operasångerskan Kerstin Thorborg, men faktum är att konstnären Nils Enberg namngav statyn efter sin dotter Kerstin.

I vanliga fall har kommunen ingen jour på helgerna för att röja undan skräp i centrala Hedemora.

I helgen var dock nedskräpningen så omfattande att Leif Säll och tre man fick rycka ut klockan sex på morgonen för att plocka undan skräp. Notan för arbetsinsatsen stannade på 7 000 kronor.

- Vi var helt enkelt tvungna, det såg förskräckligt ut. Sådant här kostar en massa pengar som kunde använts till annat, säger han.

Manskapet plockade arbetade fram till klockan elva och fick ihop säckvis med tomburkar, krossade glasflaskor och annat.

Att det blir skräpigt på helger när folk är ute och festar är i sig inte konstigt. Dock har nedskräpningen eskalerat den senaste tiden och börjar nå en oacceptabel nivå.

- Vi måste få stopp på det här, alla måste hjälpas åt, säger Säll.

Det är miljö- och byggförvaltningen som har ansvar för kommunens utsmyckning.

- Vi begär 50 000 kronor i bidrag för det varje år. De pengarna räcker nog inte till för att laga statyn Kerstin, säger förvaltningschef Torbjörn Larsson.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons