Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försiktig general

Annons

Vansbro kommunkontor har mer eller mindre inte hunnit med i svängarna för när Falukuriren anländer finns nye kommunalrådet Torsten Larssons kontor ute i korridoren.

-Det är lite rörigt just nu men vaktmästarna har lovat att rummet ska vara klart på fredag, säger Torsten och slänger ett nervöst öga på vaktmästarna som satt sig för att fika.

Med 581 personröster var han överlägset poplärast vid kommunvalet i höstas. Något som han förklarar med att han varit aktiv länge och att det finns ett förtroende för hans person.

Torsten har mer eller mindre andats kommunkontorets luft sedan 1979. Först 2001 gjorde han en liten avstickare och startade sitt eget konsultföretag där ett av uppdragen var att utbilda politiker i sammanträdesteknik. Nu kommer han att styra skutan.

- Det underliga med att det blev ett så litet parti som KD som fick ett kommunalråd är väl det att vi är starkast i Småland. Jag är den nordligaste styrelseordföranden Kristdemokraterna har, förklarar Torsten Larsson.

Under valrörelsen var en av Vansbro-alliansens viktiga valfrågor att ge en sorts medborgargaranti till kommuninvånarna. Få en balanserad ekonomi, ökad jämlikhet och en ökad samverkan med näringslivet för att nämna några.

-Vi kommer naturligtvis att sträva efter att våra valfrågor blir en realitet. Allt kanske inte kommer hända under 2007 men det kommer ske efterhand.

När Torsten får beskriva sig själv återkommer han till ord som metodisk, tålmodig och att han nog trots allt är en försiktig general.

-Man måste både gasa och bromsa. Tittar man på den ekonomiska situationen i kommunen så har vi gått från runt 100 miljoner i tillgångar i början av 90-talet till ett minusresultat på 80 miljoner idag. Vi måste således se till att fortsätta vända på steken, förklarar Torsten

Och det som är viktigast för det nya kommunalrådet att ta tag i så här i början har han samlat under huvudrubriken ingjuta framtidstro i organisationen och bygden.

Där finns det tre viktiga punkter såsom:

1. Stärka kontakterna med företag, föreningar och organisationer, Vansbro har enligt de egna företagen hamnat i botten vad gäller företagsklimat, det är något han vill ändra på.

2. Få ordning på kommunens organisation genom att anställa en kommunchef som kan få ordning på arbetet.

3. Samverka med andra kommuner och på det viset effektivisera. Genom att till exempel dela på en tjänst såsom konsumentvägledare i Malung, Vansbro och Gagnef.

-Några storskaliga saker finns inte planerade i kommunen, det finns inte ekonomi för det. Visst skulle vi önska att vi kunde bygga en idrottshall men det får vänta tills pengarna finns.

Det blir inget försök att göra som Haparanda och ragga hit ett Ikea-varuhus?

-Jo faktiskt vi har en idé om det, så vitt jag vet ligger det närmaste varuhuset i Västerås. Men det är bara en idé ännu vi får se vad det fattas för beslut, avslutar Torsten.

KENNY ERICSSON TÄLLBERG

Mer läsning

Annons