Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enastående doktor

Annons

- Det känns hemskt att lämna både fåglarna och de här människorna i sticket, säger Nisse.

- Inte minst när jag tänker på alla olycksdrabbade fåglar, som jag under årens lopp behandlat och kunnat släppa friska efter rekreation.

Nu försöker Nisse efter bästa förmåga ge goda råd på telefon, men känner sig hela tiden otillräcklig. Dessutom skrämmer 48-timmarsgränsen många från att över huvud taget engagera sig i nödställda fåglar.

Ugglor av alla de slag har genom åren varit Nisses speciella skötebarn. Han har fortfarande ett gammalt uvpar som flyger fritt men så gott som dagligen hälsar på hemma hos honom.

- Har myndigheterna inget ansvar för att även vilda fåglar får hjälp och slipper utsättas för onödigt lidande, undrar Nisse.

Han upplever nu att hela hans livsverk är på väg att raseras, då det inte längre finns någon som tycks vara beredd att ta vid på ideell basis.

Själv har Nisse under sin tid som fågeldoktor som mest haft 17 patienter samtidigt på sjukstugan i Borgsheden.

- Jag hade aldrig klarat det utan ständig uppbackning av Viola, som alltid hjälpt mig både med att mata örnar och svara i telefon.

Världsnaturfondens Mats Fors-lund i By anser vi lever i ett vacuum med en lagstiftning som inte fungerar och arbetar för fullt med ett förslag till förbättring.

- Det måste till en vettig reglering med tillstånd som hänger ihop med etiska regler och krav på viss utbildning, säger Mats.

Hans idé är att de stora djurskydds- och naturskyddsorganisationerna gemensamt samlar in och avsätter pengar i en fond för ändamålet hos Naturvårdsverket.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons